EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

Urbán Gábor:

 

Horgosi Szüreti Napok huszadszor

 

"1771.március 11-én Kárász II.Miklós Mária Terézia császárnőtől megkapja a terület adománylevelét azzal a feladattal, hogy új települést hozzon létre. Ő azonnal kastélyt és templomot epittetett. Az adománylevél dátuma szerepel a falu cimmerében is. Erdélyből és Jászságból hoz új telepeseket, és nagylelkű támogatást ad az új élet megkezdéséhez. A Szent János és Kossuth utcai nagy kertes porták ebből a korból származnak. A templomot apjára, Jánosra emlékezve Nepomuki Szent Jánosról nevezi el. A templom része a kereszt, a kereszt , ami összetartja az embereket. S talán ez a kereszt az is, mely az elmúlt hét végén Horgosra vonzott megannyi embert, közösséggé, eggyé kovácsolva azt."-az irás szerint.

De, ahogy az idők múltak, Horgos is fejlődött. A telepesek családokat alapitottak, kialakitották a saját maguk kis világát, fejlesztették a kisvárost, saját kis régiójukat és egymást is munkával. A munkát megfelelőképpen hálálták meg a Teremtőnek, és ez most is igy volt  immáron a huszadik, jubiláris rendezvény szinhelyén , a határmenti Horgos községben, ahol  szeptember utolsó hétvégéje valóban sikeres Szüreti Napok-kal kecsegtette az odalátogatókat és résztvevőket egyaránt.

A három nap mind látogatottságban, mint programkinálatban minden eddigit felülmúlt, abból a szempontból is, hogy a gazdag kultúrműsor mellett kisipari, képzőművészeti, hagyományőrző és terménykiállitás, táncszinházi bemutató, táncház, kirakodóvásár, sporthorgász és asztalitenisz-verseny, pálinkafőzők versenye várta az idelátogatókat. Nem utoljára emlithető az őzpörkölt-főző verseny, melyen közel százan mérték össze tudásukat.

rotation_of_img_0208.jpg

rotation_of_img_0209.jpg

A gyerekek kézműves foglalkozásokon és játékokon vehettek részt de ugyanigy a nyári szinpadon a Kyousin Karate Klub bemutatóját is figyelemmel kisérhette a közönség.

img_0166.jpg

rotation_of_img_0181.jpg

rotation_of_img_0213.jpg

A mazsorettek és a Mistical Kultúregyesület hallatlanul gazdag műsorral szórakoztatta a közönséget.

Ez után következett a várva várt sörivó, fröccsivó és mustivó verseny.

img_0222.jpg

img_0227.jpg

img_0228.jpg

img_0230.jpg

img_0233.jpg

img_0235.jpg

A másnapi felvonuláson több hazai és határmenti művelődési egyesület ült lovaskocsira. A Földműves Szövetkezet udvarán megrendezett délutáni gálaműsoron pedig hallatlanul gazdag kultúrműsort biztositottak az odalátogatóknak . Az asszonykórus és citerazenekar Szüreti és bordalokat adott elő, a mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola Dinom Dánom Tánccsoportja Bodrogi táncokat, a Bartók Béla ME-Ficánka tánccsoportja Lőrincrévi táncokat, a Ropogó tánccsoport sárközi táncokat, a lozoviki Radica Rankovity ME pedig Vranje környéki táncokat mutatott be az alkalmi agro-, és etnokiállitás mellett.

img_0196.jpg

img_0195.jpg

img_0197.jpg

img_0199.jpg

A végén pedig a Magyarországról idelátogató EDDA Művek népszerű zenekar és frontemberüknek, Patai Attilának koncertjét élvezhette a közönség. A koncert egy órás késéssel indult és a hideg idő ellenére is mintegy háromezer ember csápolt a jövőre harmincadik évét ünneplő EDDA zenekar régi és új slágereire. Pataki Attila konferálásában az EDDA zenekar nyári koncertturnéja utolsó állomása a határmenti Horgos és igy, ilyen összetételben aligha fog a közönség láthatni tőlük már koncertet.

img_0256.jpg

img_0257.jpg

img_0262.jpg

img_0261.jpg

img_0267.jpg

img_0278.jpg

img_0279.jpg

img_0281.jpg

img_0282.jpg

img_0297.jpg

img_0306.jpg

img_0315.jpg

img_0324.jpg

img_0333.jpg

img_0338.jpg

img_0339.jpg

img_0343.jpg

img_0364.jpg

img_0368.jpg

img_0373.jpg

img_0377.jpg

img_0392.jpg

img_0396.jpg

img_0410.jpg

img_0419.jpg

A XX. Horgosi Szüreti Napok rendezvénysorozat fő-támogatói voltak: Horgos Helyi Közössége és Magyarkanizsa Község Önkormányzata

További támogatók: Tiszamenti Vizművek, Szülőföld Alap, Box trafik és pénzváltó, Agrospray, Agroprestige, Materijal centrale, Higlo-Horgos, Aurora pékség, IXIA virágüzlet, Huszár autószerviz, Procredit Bank, Adria Company, Franco, Prima Szövetkezet, Mesocoop, Pelikan papirüzlet, Bea vegyeskereskedés, PROFI asztalosműhely

Médiatámogatók: Duna Televizió, Pannon Rádió, Panda rádió Rádió 90, K23 televizió

A koncert végén gazdag tűzijáték zárta a napot !

img_0427.jpg

img_0431.jpg

img_0434.jpg

img_0436.jpg

img_0432.jpg

img_0443.jpg

img_0441.jpg

img_0439.jpg

img_0440.jpgHorgoški Dani Berbe

već dvadeseti put

 

Drevni naseljenici počeli su novi život u Horgošu početkom 1771. godine. Dobili su dosta sredstva za početak pa su oni gradili i crkvu. Crkva je dobila krst. Taj krst spoljio ljude tad, kao i sad, sve one , koje su bili aktivni učesnici ove trodnevne fešte.

Proslava Dani Berbe u Horgošu sad je već dvadeset puta i kao neki jubilej, oni mogu da kažu da je bio veoma uspešan ove godine.

Pored mnogobrojnih kulturnih manifestacija bilo je i dosta izložba malih privrednih, likovnih, tradicionalnih i proizvodnih dobara kao i takmičenje sportskih ribolovaca, pečenja rakija i pingpong , kao i takmičenje o pijanju piva, špricera i šira, naravno bio je i takmičenje pravljenje srninog perkelta u bograču , gde su skoro sto ljudi takmičili.

U narednoj povorci mnoga inostrana i otadžbinska kulturna društva su sela na fijaker a posle nekoliko vremena u dvorištu Zemljoradničke Zadruge dali su izuzetnu obilan kulturni program.

U kasno večernjim satima,  legendarna rock-grupa iz Mađarske „EDDA" je dala koncert. U laudaciji njihovog pevača Atile Pataki konstatovano je da ova banda u ovakvom sastavu možda nikad neće dati koncert a inače oni slave i tridesetogodišnji jubilej iduće godine, a ovaj koncert je bio poslednja stanica posle letnje turneje ove grupe.

Glavni sponzori Horgoških Berbanskih Dana bili su : Mesna Zajednica  Horgoš kao Skupština Opštine Kanjiža, kao i mnogobrojne medijske kuće i predstavnici-preduzetnici malih i srednjih preduzeća.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 80
Heti: 106
Havi: 996
Össz.: 484 528

Látogatottság növelés
Oldal: Szüreti Napok Horgoson-Horgoški Dani Berbe
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »