EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

Pesevszki Evelyn, Magyar Szó, 2010.június 8.

Győztesek és vesztesek

Egy nappal a választások után a listavezetők egyike sem vitatja el a Magyar Összefogás győzelmét


Lapunknak hétfőn a magyar nemzetitanács-választásokon induló öt lista vezetője nyilatkozott benyomásairól, jövőre vonatkozó elképzeléseiről, valamint véleményt mondtak a nevükkel fémjelezett lista eredményéről is.

Ifj. dr. Korhecz Tamás, a Magyar Összefogás listavezetője elmondta, hogy a vajdasági magyar választópolgárok vasárnapi viselkedése kapcsán büszkeség és öröm tölti el.

- Örülök annak, hogy ilyen sokan részt vettek a választásokon, ennyien még az Amerikai Egyesült Államok, tehát a demokrácia őshazájának elnökválasztásain sem jelennek meg. Az is örömmel tölt el, hogy a magyar emberek felismerték az összefogás fontosságát. Ugyanakkor az ünneplést nagyon rövidre kell fogni, hiszen ez a hatalmas támogatás kötelezettséget jelent az MÖ listáján indulóknak: következetesen, tántoríthatatlanul és magunkat nem kímélve kell dolgoznunk azon, hogy rászolgáljunk erre a bizalomra. Fáradtságot nem kímélve kell dolgoznunk azért, hogy célkitűzéseinkből eredmények formájában a gyakorlatban is minél előbb megvalósuljon - hangsúlyozta dr. Korhecz, a folytatásban pedig elmondta: már most azon gondolkodik, hogy minek kell történnie, mit kell tenni az MNT alakuló ülése után.

- Azt is szeretném elmondani, hogy mivel az összefogást pártoltuk, ezt az összefogást az MNT munkájában is meg kívánjuk jeleníteni. Egyrészt minden elképzelésünket, intézkedésünket meg fogjuk osztani a közösséggel, másrészt pedig a nem az MÖ listájáról bejutó MNT tagokkal is mindenben együtt kívánunk működni. Meglátásunk szerint a nem a listánkról kikerülő MNT tagok sem ellenségek, hanem potenciális partnerek elképzeléseink megvalósításában - részletezte dr. Korhecz, majd közölte, hogy az alakuló ülés időpontját az emberi jogi és kisebbségügyi miniszter tűzi ki, és valószínűleg június folyamán kerül majd rá sor. Az MÖ listavezetőjének tegnapi értesülései szerint 27 mandátumot biztosan megszereztek, a 28. mandátum pedig még kérdéses.

Dr. Csengeri Attila, a Vajdasági Magyarként Európába - dr. Csengeri Attila lista vezetője elégedett a vasárnap elért eredménnyel. Értesülései alapján a listát 5 vagy 6 mandátum illeti meg, de tegnap délután még nem tudta a pontos számot. A listavezető szerint a vasárnap észlelt szabálytalanságok nem befolyásolták a szavazás eredményét, egy esetleges nagyobb részvételi arány hatásáról az eredményre vonatkozólag pedig nem szeretett volna találgatásokba bocsátkozni.

- Én legalább 70 százalékos részvételi arányra számítottam. Kár volt a polgároknak kihasználatlanul hagyni ezt a lehetőséget. Nem az a lényeg, hogy kinek adták volna voksukat, egyszerűen szebb lett volna, ha többen szavaznak - vélekedett dr. Csengeri, a továbbiakban pedig közölte, hogy meglátása szerint a főbb stratégiákat illetően a választáson induló listák programja nem sokban különbözött, tehát szerinte gyümölcsöző lehet az együttműködés.

- Habár a VMSZ által listánk ellen folytatott negatív kampány biztosan beárnyékolja az új összetételű MNT tagjainak együttműködését, ennek ellenére úgy érzem, hogy a hasonló stratégiai célok függvényében sikerül majd megvalósítani az összhangot. Az a célunk, hogy négy év múlva sokkal jobb eredményeket tegyünk le az asztalra, mint a most leköszönő nemzeti tanács 7 év után - emelte ki a listavezető, a folytatásban pedig közölte, hogy számukra az egyik fő cél a kultúrára szánt pénzek átláthatóságának biztosítása és ésszerű elosztása.

László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom - László Bálint lista vezetője vegyes érzelmekkel fogadta a választás kimenetelét, mivel sokkal jobb eredményre számított.

- Ha összegezzük a valóságot, vagyis hogy milyen pénzügyi, gazdasági és politikai hatalmakkal néztünk szembe, akkor ez az eredmény valójában reálisnak mondható. A pontos eredményeket még nem ismerjük, de tudtommal még mindig versenyben vagyunk a bejutásért. Az eredményhez szerintem az is hozzájárult, hogy nagyon kevés fiatal szavazott, és már a választói névjegyzékre is főleg az idősebb korosztály iratkozott fel - nyilatkozta László, aki szerint a nagyobb részvételi arány kedvezett volna az MRM-nek, ugyanakkor szerinte a szabálytalanságok nem befolyásolták érdemben az eredményeket. A listavezető elmondta, hogy mindenféleképpen hangot adnak elképzeléseiknek, terveiknek és kritikáiknak, még akkor is, ha valószínűleg csak egy képviselőjük kerül majd be az MNT-be.

Murényi Tibor, a Magyar Liga - Murényi Tibor lista vezetője ismét hangot adott csalódottságának az alacsony részvételi arány miatt. Murényi a folytatásban gratulációját tolmácsolta az MÖ listának.

- Le a kalappal az MÖ előtt, és üzenem, hogy mi is ott leszünk az MNT-ben és mindenben segíteni fogjuk a többségi tagokat. Elismerem, az ML jobb eredményre számított - szögezte le Murényi, aki szerint a szabálytalanságok igenis befolyásolták a szavazás kimenetelét, mivel nagyon sokan nem tudták leadni voksukat. Az ML listavezetője szerint a jövőben semmi esetre sem szabad megengedni, hogy hasonló hibák megtörténjenek.

- Mivel a többségnek ez az eredmény megfelel, ezért nem hiszem, hogy bárki is él a panasz lehetőségével, vagyis az eredményeket hivatalossá fogják nyilvánítani. Ezt el kell fogadnunk. Akkor is az MÖ nyert volna, ha többen szavaznak, de azt is hiszem, hogy a többi lista is jóval több szavazatot kapott volna, és máshogy alakultak volna az arányok - vélekedett Murényi.

A Kézfogás a Magyarságért - Polgári Mozgalom - Bunyik Zoltán és Rácz Szabó László listáról valószínűleg egy személy jut be a Magyar Nemzeti Tanácsba, és Bunyik Zoltán listavezető ezzel az eredménnyel elégedett.

- Infrastruktúra nélkül és későn indultunk a választásokon, tehát konkrétabb célokat nem fogalmaztunk meg. Szomorúnak tartom, hogy a szerb állam kicsit félvállról vette a nemzeti tanács-választásokat. Az szintén árnyékot vet a folyamatra, hogy a Magyar Köztársaság kormánya befolyásolta a választók akaratát, méghozzá azzal, hogy a választási kampány során a Magyar Összefogás listát támogatta. Ugyanígy látom történelmi egyházaink püspökeinek szereplését is a győztes listán. Az MNT Alapszabálya szerint ők a mindenkori MNT tiszteletbeli tagjai. Ha ezen túlmenően az egyházak vezetői belépnek a politikai színtérre, és az öt lista közül egy mellett teszik le voksukat, akkor az egyértelműen felszólítás a hívők irányába: „itt vagyunk mi püspökök, tessék utánunk jönni" - összegezte Bunyik, a folytatásban pedig hozzátette, hogy mindez nem vonja kétségbe az MÖ győzelmét. A listavezető szerint a választások napján észlelt szabálytalanságok nem befolyásolták érdemben a végeredményt, az alacsony kimenetel azonban igen. Bunyik szerint a nagyobb részvételi arány pont a kevés szavazatot megszerző listáknak kedvezett volna.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 48
Tegnapi: 80
Heti: 128
Havi: 1 018
Össz.: 484 550

Látogatottság növelés
Oldal: Győztesek és vesztesek
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »