EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

84 éves a királynő


A hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton,

Londonban a 84 esztendős II. Erzsébet királynő

hivatalos születésnapját


A halványlila kosztümöt és hasonló kalapot viselő uralkodó a lovas  gárdisták vörös egyenruhájában és fekete medvebőr kucsmájában díszelgő férjével, a 89 éves Fülöp edinburghi herceggel az oldalán hajtatott végig a Buckingham-palota és az Admiralitás között  húzódó Mall sugárút vörös aszfaltján a Királyi Lovas Testőrség  laktanyájához.A királyi pár nyitott hintóját 1842-ben, még Viktória királynő számára készítették. A királynő a St James's Park melletti  laktanya nyitott udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadta  díszegyenruhás katonáinak tisztelgését.

modellezok18.jpg

II. Erzsébet az idén 58. alkalommal vett részt az ünnepségen, ami rekord az angol-brit monarchia történetében. Az uralkodó először 1951-ben tekintette meg a születésnapi ceremóniát, ám akkor még csak hercegnőként, beteg édesapját, VI. György királyt képviselve. A hivatalos születésnap azóta egyetlen alkalommal maradt el, 1955-ben, az országos vasutassztrájk miatt. A színpompás rendezvényt, a Trooping the Colourt mindig egy júniusi szombaton tartják, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21. A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak - több száz éves katonai szertartás, és már 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége is. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget; ez a szokás azóta is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal bevált: London népe szombaton kissé szeles, felhős, de langyos időben köszönthette uralkodóját. II. Erzsébet királynő 1986-ig hagyományosan lóháton tette meg a palota és a gárdisták laktanyája közötti egy mérföldet, a következő  évben azonban 1969 óta szolgáló kedvenc lova, Burmese visszavonult  az aktív szolgálattól, és azóta az uralkodó minden évben hintón hajtat végig a Mallon. A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen 
felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük. Az idén a Grenadier Guards nevű alakulat első zászlóaljának jutott az a megtiszteltetés, hogy csapatzászlóját bemutathatta a hadsereg főparancsnokának, vagyis az uralkodónak. Az egység néhány hete tért haza hathónapos afganisztáni bevetésről. A királyi család délután a Buckingham-palota teraszáról nézte végig a légierő korszerű és történelmi repülőgépeinek parádéját.

MTI (2010.06.12.)


God Save the Queen


God save our gracious Queen,

Long live our noble Queen,

God save the Queen:

Send her victorious,

Happy and glorious,

Long to reign over us:

God save the Queen.

O Lord, our God, arise,

Scatter her enemies,

And make them fall.

Confound their politics,

Frustrate their knavish tricks,

On Thee our hopes we fix,

God save us all.

Thy choicest gifts in store,

On her be pleased to pour;

Long may she reign:

May she defend our laws,

And ever give us cause

To sing with heart and voice

God save the Queen
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 59
Tegnapi: 80
Heti: 139
Havi: 1 029
Össz.: 484 561

Látogatottság növelés
Oldal: 84 éves a királynő
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »