EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

Moj grad/Az én városom


Urbán Gábor

Az Úr az én pásztorom !


Ismét elérkezett egy újabb nemzetközi jellegű birkanyiró verseny, az Úr 2010-es esztendejének május havának 9.-ik napján, megrendezésre került a IX. Nemzetközi Birkanyíró és Birkapörköltfőző Verseny a felsőhegyi járáson, a Csordakútnál.

dedamraz11.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

A helyenkénti eső ellenére több százan gyűltek össze úgy az árúsok, mint a vendégek, főzők, nyirók,... Programon volt kézi és gépi birkanyirás, birka és marhapörkölt főzés, tejtermék-,juhászpálinka kiállitás és vásár, de ez mellett ostorpattogtató- verseny, kispályás labdarúgótorna na meg a jókedv járta át a vasárnapot.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

A birkanyiró versenyt Sirková Anikó polgármester asszony nyitotta meg a következő mondatokkal: - Az idő nemigazán szolgált eddig a rendezvény sikeréhez,  illetve meg vagyok győződve, hogy nem is sokat ronthat rajta, hiszen, a jókedvünk, lelkesedésünk megvan  és hiszem azt, hogy ez a mai bemutató az előzőekhez képest szintén sikeres lesz. Zenta önkormányzata egyik fő támogatója ennek a rendezvénynek, mivel mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy identitásunk, önazonosságunk megőzrézésében a hagyományok megőrzése nagyon nagy szerepet játszik. Úgy a fiataljaink, mint az idősebb generációk és mi is lehetőséget kaptunk arra, hogy megismerkedjünk a régi munkamódszerekkel és munkaeszközökkel , a juhász élet egyes momentumaival . Szerintem ez,  igazán fontos mindannyiunk számára, ugyanis őseink életének egyes szegmenseinek a bepillantásába az önazonosságtudatunknak a megerősitésén is dolgozhatunk egyúttal. Nagyon nagy köszönettel tartozok a szervezőknek, akik a megfelelő módon szervezték meg ezt a rendezvényt, a versenyzőknek sok sikert kivánok, és mi magunknak nagyon kellemes szórakozást !

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

dedamraz11.jpg

Majd Rácz Szabó László a községi Képviselő Testület elnöke mondott pár alkalmi mondatot: - Örülök annak, hogy ilyen szép számban összejöttünk, annak ellenére, hogy mindenki attól félt, hogy esni fog az eső, de nem fog esni , mert szép időt rendeltünk !! Isten velünk van és a mai nap mindenki úgy megy el innen, hogy boldog lesz. Reméljük , boldogok lesznek azok is, akik a sörsátrakba árulják az italokat, és mindenki , aki versenyezni fog. Azt mondom hát, versenyre föl, harcra föl, de mindenkinek tudnia kell, hogy lesznek itt sikeres emberek és az biztos, hogy mindenki győztes lesz. Ezennel megnyitottnak tekintem a mai versengést és arra kérek mindenkit, kötelezően érezze jól magát !


A megnyitó hagyományos részeként felengedték a békegalambokat.


A meghivott vendégek mellett jelen volt Varnyú Ernő, a Tartományi Gazdasági Titkárság titkárhelyettese, Zsiros-Jankelics Anikó(DP) és Fremond Árpád(VMSZ)  köztársasági parlamenti képviselők is.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg


A köszöntők után következett maga a nyiró verseny. Ez idő alatt egész Vajdaságból idesereglett kultúregyesületek gazdag műsorukkal szórakoztatták a nézőket.


Az idei évi birkanyiró versenynek az önkormányzat mellett szervezője volt Ősz Szabó Imre, valamint Sóti Ferenc a Gazdakör elnöke, illetve Zenta Község Idegenforgalmi szervezete és annak mindenesei, Vörös Attila igazgató és Laskovity Kornél.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

dedamraz11.jpg

dedamraz11.jpg

Minthogy ez egy pörköltfőző rendezvény, nélkülözhetetlen a pálinka meg a szép lányok !


A zenés műsor talán egyik legattraktivabb numerája, a tornyosi Romano Drom egyesület lányai kápráztatták el az odasereglett látogatókat,- cigánytáncukkal.

A csajok megmutatták tudományukat , kitettek magukért !

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg


Novák Károly a Gazdakör juhász szakágának vezetője, néhány szóban, megköszönte Vajda Tibornak és Ősz Szabó Ferencnek, hogy valamikor ők kezdték el ezt a rendezvényt, mert ha ők nincsenek talán ez , igy, ilyen formában, most nem is jöhetett volna létre, de ezt az örökséget most méltóképpen tudják tovább vinni.


modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

dedamraz11.jpg

modellezok18.jpg

A támogatók népes sora nélkül nem is tudták volna megszervezni ezt a rendezvényt.:

Ezek: TE-TO Cukorgyár Zenta, JTI Dohánygyár, DTD Vizgazdálkodási Kft, Monroe , Pro Credit Bank, Gazdasági Tartományi Titkárság, Zitopromet Rt, zentai Kommunális Közválallat, hasonlóképpen a magánszemélyek is: Kaszás György, Horvát Kátai Péter, Répás Zoltán -Thuja Co., és Danyi Norbert -Danex hentesüzlet.


E rendezvény arról tanúskodott, hogy érdemes összefognunk, hiszen az össznépi szórakozás mellett, a hagyományaink megőrzése is nagyon-nagyon fontos a mai világban.


A szakácsok, itt apszolútt értettek ahhoz, hogy, hogyan kell elkészülnie a legfinomabb birkapaprikásnak, pörköltnek. Néhány mondatban hallhattuk az elvárásokat, és mindazt, amit a zsűrit érdekelte a pontozásnál.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

A pusztai ételek főző versenyének zsűri elnöke Csányi Sándor tisztelte meg jelenlétével Felsőhegyet Szolnokról, a birkapörköltfőző verseny zsűri elnöke pedig Ments András volt Budapestről.


Már harmadizben voltak itt.


Ments András: Úgy gondolom, hogy a birkapörköltfőzés hagyományát mindenki ismeri, itt meg nagyon jó birkapörkölteket főznek! Amit figyelünk, az az elkészitési mód, a munka tisztasága, a sátrak diszitése, az ételtállaláshoz kellő körülmények biztositása.


Ezután következett a három pálinkalovaggal, Bene Ákossal, Tóth Józseffel és Szokola Jánossal az élen, a pálinkák kóstolása.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

A pálinka osztályzásáról, a juhászpálinka jellemzőiről Szokola János beszélt: - valamikor a juhászpálinkát az ágyaspálinka formájában ismerték, ma a pálinka osztályozását olyan formában végezzük,  hogy odafigyelünk az illatra, tisztaságra, ill. iz-aromára, a gyümölcsre való jellegzetességére, iz-illat harmóniáját osztályozzuk. Nemcsak az iz számit, hanem az iz és az illat együttes harmóniája is. Hiszem azt, hogy objektiv értékelés született.


A nap fénypontját pedig nem más, mint a jobbnál jobb, és érdekesebb izű birkapörköltek jellemezték.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

dedamraz11.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

------------------------------


Essen szó néhány mondatban a juhnyirásról is:


- A juhnyírás vagy birkanyírás az a mezőgazdasági munkavégzés, amelynek során a gyapjukért is  tartott juhok bundáját kézi ollóval vagy nyírógéppel eltávolítják. Egy egyedet évente rendszerint egyetlen, legfeljebb két alkalommal nyírnak, de ez utóbbi csak a hosszúgyapjas juhoknál gazdaságos, amelyek mindkét alkalommal kielégítő hosszúságú gyapjat biztosítanak. A birkanyírás ideje általában nyár elejére, hagyományosan az április-június közötti időszakra - tehető, hogy a megnyírt juhok a hidegebb idő beálltáig újabb, védelmet nyújtó bundát növeszthessenek. Egyéves bárányokat minden körülmények között csak egyszer nyírnak, a felnőtt egyedek (anyajuhok, kosok, ürük) esetleges második nyírásának augusztus-szeptemberig meg kell történnie.

A birkanyírást bevezető munkafolyamat hagyományosan a  juhúsztatás volt, amelynek során természetes vízben vagy mesterséges kopolyában többször megúsztatták az állatokat, hogy gyapjukból a szenny és a zsír kiázzon, a bunda összetapadása megszűnjön. Az állatok megszáradása után kezdetét vehette a tényleges juhnyírás.

A 20. századig a munkát kézi juhnyíró ollóval végezték, általában egy erre a célra rendszeresített, rekeszekre osztott nyiróhodályban vagy ideiglenes nyirókarámban, másutt alacsony és széles nyírópadra fektették az összekötözött lábú juhot, vagy egyszerűen a farára ültetik az állatot. Az idényszerűen összeállt nyíróbanda tagjait nyíróknak nevezik. Régészeti leletek alapján a vaskor óta folyamatosan kétféle nyíró  szerszámot használtak világszerte: a karikás rugóval ellátott ollót vagy a szabászollóhoz hasonló, kétszárú eszközt. A 20. századtól egyre elterjedtebb az emberi hajnyíró géppel azonos elven működő, elektromos juhnyíró gép használata, amellyel a korábbi 30-40 helyett naponta akár 60-100 juh is megnyírható. Az állatot rendszerint egyik oldalára fektetve a fejénél kezdik nyírni a fara felé, hasától a gerinc irányába haladva, ügyelve a nyírás folyamatosságára, a bunda egyben maradására.

A juhnyírást lezáró, a gyapjú feldolgozását megelőző munkafolyamat, a lenyírt gyapjú osztályozása. Ennek során a bundát a nyírási felülettel (azaz tarlós felével) felfelé az osztályozórácsra terítik, s a színgyapjútól gondosan különválasztják a bunda szélét, szecskáját, valamint a gyengébb minőségű, a hason, a lábon és a fartájékon nőtt bundát, az ún. haslábat. Emellett különválogatják az eltérő tulajdonságokkal rendelkező ürü-, toklyó- és anyaszőrt is.

A birkanyíráshoz régebben a világ minden táján kötődött valamifajta pásztorünnep is, Magyarországon, Angliában, Irországban, Spanyolországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában egyaránt.

Újabban a juhnyírást vegyszerekkel helyettesítik, ezek hatására a szőrszálak könnyen elválnak a tüszőtől. Az újabb trend, mely Ausztráliában van jelen, ahol kisérleteznek olyan eljáráson, hogy génmanipulált juhokat hoznak létre, igy az utódok már szőrtelen formában jönnek a világra. Ezzel hamarosan elveszik majd az a varázs, amely lelkesedéssel régi öregjeink de a mostaniak is keresik néha a mindennapi betevőjük, nemkülönben  e csodálatos állatok az életük részeként bundájuktól megszabadulnak. A „nagyüzem" tehát beindult. Félő, hogy a birkák pár év múlva, eredeti gyapjas formában CSAK állatkertekben lesznek megtekinthetőek, és a mostani ifjúság majdan nagyapák és nagyanyák, unokáiknak fognak mesélni a régmúlt időkről, amikor birkáinkon még nőtt a gyapjú.

modellezok18.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 51
Tegnapi: 80
Heti: 131
Havi: 1 021
Össz.: 484 553

Látogatottság növelés
Oldal: Az Úr az én pásztorom !/IX.Nemzetközi Birkanyiró és főzőverseny Felsőhegy 2010.
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »