EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

Moj grad/ Az én városom

Urbán Gábor

 

A politikában mást is szokás mondani, de mindenképpen nemzetben, gondolkodni kell !


Rácz Szabó Lászlót, a Magyar Polgári Szövetség elnökét kértem fel arra, hogy fejtse ki véleményét a nemrég elfogadott kettős állampolgárságról hozott törvénnyel kapcsolatban.

modellezok18.jpg

- Az MPSZ üdvözli a magyar Kormánynak és a magyar Parlamentnek azt a döntését, hogy a kettős állampolgárság intézményét létrehozta a külhoni magyarság számára,- gondolok itt a külhoni magyarokra a kárpát medencében-, hiszen a többi nyugat európai magyar ember számára már ez lehetővé volt téve. Sajnáljuk, hogy nem került erre sokkal előbb sor, mert számunkra az hozta volna meg igazából a jó hasznot mát ott, ahogy megigérték az első szabad választásokon. A kilencvenes években, már megkaphattuk volna a kettős állampolgárságot, hiszen a bezártság, a bombázás, a háborús időszakban nagyon sokat segithetett volna nekünk a kettős állampolgárság. Nem abban, hogy Magyarországot kiraboljuk, vagy hogy elvegyük a munkahelyeket, mert talpraesett a magyar ember, itt a Délvidéken, -és nem szeretnék senkit megbántani-de talpraesettebb, mint azok, akik a bombázásokat nem élték át. A jég hátán is megél, hiszen ilyen körülmények között nagyon nehéz az élet, -ezt bárki tudhatja, mondjuk csak Zentát figyelembe véve, hogy négyezer munkanélküli van , ami azt jelenti, hogy a munkaképes lakosság felének nincsen munkája.

Na de a lényegi kérdésre visszatérve..azokban az időkben el tudtunk volna menni külföldre és nem a boszniai, szarajevói, horvátországi menekülteknek kellett volna a zsebét degeszre tömni azért, hogy mondjuk, nyugateurópai termékekhez hozzájussunk.Ugyanis egy autóért, aki ki birt menni külföldre, behozta az országba , eladta, máris 500 márkát keresett rajta, viszonyitva ezt ahhoz, hogy 2 meg 3 német márkás fizetéseink voltak. Ennek ellenére, örülök annak, hogy van lehetőség, noha, nem kötelező mindenki számára. Jobban örültem volna annak, ha tényleg egy kormány- vagy parlamenti határozattal azt mondták volna, hogy mindenki, aki valamikor magyar állampolgár volt , most automatikusan visszanyeri állampolgárságát. Jobb lett volna ha teljes állampolgárságot nyerünk, hiszen a környékben minden ország, akár Romániát, Ausztriát de akár Szerbiát is figyelembe véve, nem korlátozzák az állampolgársági jogokat azok számára, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek. Egyébként is, a szavazati jog kötődik a helyhez, ahol él az ember . Én nem érzem azokat a nagy félelmeket de ha magyarországon csak ennyit lehet megtenni és ilyen módon, mi ezért is hálásak vagyunk és örülünk neki, reméljük, hogy a magyar egybetartozásnak ez most egy olyan mérföldköve, ahonnan el lehet indulni, inkább azt mondanám, hogy startköve lesz majd !

Mint a Magyar Polgári Szövetség Elnöke és hű zentai lokálpatrióta, vajdasági magyar, hogyan véleményezné Orbán Viktor kormányának döntését, miszerint a magyar kettős állampolgárság kérdésében Jan Slota kormánya Szlovákiában nem éppen sőt egyáltalán nem támogatja ezt a törvényt_?

- Én azt látom, hogy Szlovákiában mérhetetlen nagy magyargyűlölet van. Zavar, mert nem értem, miért van mindez, hiszen, gyakorlatilag Magyarország területéből született meg Szlovákia. Azt viszont értem, hogy Szlovákia és az ultranacionalisták, beleértve Slotát is, túl vannak egy bizonyos éppeszű határon, a nemzetek közötti feszültséget próbálják egyre jobban növelni és ezt használják, mint választási fegyvert . Megtörténhet, hogy a szlovák nép és a magyarság gyorsan zöld ágra vergődne  és megnyugodnának egymással a kedélyek, ha nem lennének azok, akik ebből élnek. Slotáék esetében az van, hogy olyan nagy nemzeti gyűlöletet szitanak, ami az én olvasatomban is azt jelenti, hogy elveszitették a józan eszüket. Az a pszichopata viselkedésmód, amit tőlük tapasztalunk, -nem mondhatunk mást, csak igy jellemezhetjük őket-, amikor a magyarok mondanak egy magyar szót, akkor ők már atomháborút emlegetnek, ha két magyar szót mondanak, akkor világ végét, ha három magyar szót mondanak, akkor már összeomlik a csillagrendszerünk, és igy tovább..ha huszonötödik szónál már az univerzum is összeomolna az ő olvasatukban...közben csak a saját komplexusaikról van szó, amit nem képesek kiélni, nem képesek felfogni, hogy a magyar nép van olyan bölcs eszű és normális, következtetve abból, hogy sokezer éves népről, kultúráról van szó . Egy jócskán kultúrálisan és magas szinten élő nép az másképpen gondolkodik ilyen nemzeti kérdésekből is , néha talán már nem is eléggé nemzeti alapokon, mert az is igaz, hogy néha a toleranciának is határt kell szabni, Szlovákia esetében különösképpen.

Az, hogy egy ország kit fogad be, pl.Magyarország a saját berkeibe, -nem értem, ez miért zavarna más országokat?! Nem arról hozott Magyarország határozatot, hogy minden gazembert átvállal, aki valami rosszat tett Szlovákiába, hanem arról szólt, hogy a saját nemzetéhez tartozó embereket, akik azért vannak ma határral elválasztva, és szlovák területhez csatolva , mert annak idején, 90 évvel ez előtt, Trianonban hoztak egy embertelen döntést.

Viszont azóta hoztak Benes-dekrétumokat is...

 Igen..Ez igy igaz, a hisztéria és a skizofrén viselkedésnek ez is egy része (volt) . A Világháború utáni skizofréniát noha nem fogadom el, de meg tudom érteni.A vesztes és a győztes mindenképpen el kellett ,hogy számoljon egymással, ill. a legyőzött . A mai Szlovákia ajándékba kapott egy területet , amely terület végülis nem az övé, hiszen a trianoni szerződés is időhöz köti pl. meddig hivhatják azt Szlovákiának és a határokat mikor kell lebontani. Az I.Világháború után ha nincsen Trianon, akkor nincs egy, ez által kiprovokált, II. Világháború sem. A II.Világháborúban kötött szerőzdések is mind arról szólnak, hogy azokat Csehszlovákiával kötötték, jogi alapja Szlovákiának semmi esetre sincsen azokra a területekre. Ez nem jelenti azt, hogy most rögtön megváltoztatjuk az államhatárokat, de az igen, hogy ebben a jogtalan helyzetben élő Slota , jogtalan helyzetből élő ország , egy fiatal ország, -gyakorlatilag az én lányom is idősebb-, egy tradició , történelem nélküli ország, fiatalos hevességében és butaságában viselkedik igy mindennel-, történetesen a kettős állampolgársággal kapcsolatban, ami egy teljesen ártalmatlan valami.

Orbán Viktornak mennyire helyén való kijelentése vagy egyszerűen csak egy nyelvbotlásnak tudható be, igy el is nézzük neki , mely szerint legutóbbi, zentai látogatásakor tett egy olyan kijelentést , hogy azok kaphatják meg a kettős állampolgárságot, akik erre a nemzeti listára följelentkeznek ill. az új nemzeti tanácsra szavaznak.

- Ez csak egy politikai húzás volt-semmi több, egyetlen célja volt, hogy minnél többen iratkozzonak fel a nemzeti listára.

Igy is úgy is lelkiismereti kérdés a jelenlegi kettős állampolgárság kérdése, minthogy úgy fogjuk azt megkapni, hogy nem jár vele TB támogatás, szavazati jog, stb....

 - Az előző kérdéssel összekapcsolva az Ön állitását, az állampolgársági törvényben ilyen kitétel nincsen, nem is lehet, hogy kényszerit valaki  vagy egy határozat valakit arra, hogy valaminek a tagja legyen, és ettől teszi függővé a kettős állampolgárság kérdését.. pl.Románia esetében, amikor ott nincsenek nemzeti listák. Nem tartom szerencsésnek, hogy ezt igy kijelentette Orbán Viktor. Bizonyára meg voltak a céljai, elképzelései viszont az a gond ezekkel, hogy az ember ,amit mond vagy nem gondol igazából komolyan, azt inkább ne mondja ki. Végülis bizonyosság is született abból, hogy a törvény arról szól, akik felmenőiket bizonyitani tudják ehhez és anyanyelvi magyar nyelven kommunikálnak, tehát megvannak a feltételek, melyek szükségesek ahhoz, hogy valaki elnyerje és kérelmezhesse egyáltalán a kettős állampolgárságot de ilyen kitétele nincsen, még az sem , hogy a státustörvénnyel biztositott nemzeti igazolvány birtokában legyen, tehát még ilyen kitétel sincsen A politikában mást is szokás mondani, de úgy gondolom, hogy annak a bizonyos időszaknak vége van. Orbán Viktornak pedig hálásak vagyunk, hogy ezt a törvényt meghozta. Örültünk volna, ha hamarabb is megvan, ha 2000-ben a külhoni magyar állampolgárságot is elfogadják , noha az is egy korlátozott jogokat biztositott volna, viszont itt is lemaradunk a szerbséggel szemben, akik azt mondták, hogy mindenki aki szerb kapjon meg minden jogot. Viszont ennek is van igy értelme, mert ahhoz,hogy elfogadhatóvá váljon egy törvény, parlamenti szinten is, ahhoz bizonyos engedményeket is kellett tenni, mert látjuk, hogy a Magyar Szocialista Párt berkeiből, képviselőinek nagy része, köztük Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnökasszonya is IGEN-nel szavazott a törvényre és nagyon szép, dicséretes, hogy a parlament 98%-ban elfogadta ezt a törvényt. Azt mondom, mostmár elindulhatunk. Remélem, ez lessz az a bizonyos start-kő, ahonnan a magyar összetartozás tényleg elindul és ez nem egy félrebeszélés.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 80
Heti: 111
Havi: 1 001
Össz.: 484 533

Látogatottság növelés
Oldal: A politikában mást is szokás mondani, de mindenképpen nemzetben, gondolkodni kell !
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »