EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

Moj grad/ Az én városom


Urbán Gábor:

ANGARD !


Igy kezdődik a játék, a vivóküzdelem egyik vezényszavával a magyarországi TV2 csatorna népszerű PÁRBAJ kvize, a  nemes küzdelemre való felszóllitás, melyet a nagy népszerűségnek örvendő Vágó István játékmester mond el egy-egy új tudáspárbaj előtt két játékosának.


parbaj.png

Végre valami, ami értékes, nézhető, élvezhető.

Kiváncsi voltam azonban arra, hogy a határon túli fiatalok miképp élik át azt, hogy a semmiből a kamera  elé kerülnek, mennyire tartják magukat sztárnak, hol húzzák meg a határt önmaguk és a külvilág számára, mennyire mutathatják meg az őszinte énjüket. A kisebbségi sorsból feltörő versenyzők miként boldogulnak ebben a megmérettetésben, és legfőképp: mi lesz velük, ha beszállnak az áhitott népszerűséggel együtt járó, sztárt vagy ismertséget faragó "hullámvasútba"? S vajon hogyan, miképp reagál erre mindennapos környezetük ?

Igen ! Ez a Párbaj, mely a lexikális tudás és az általános műveltség különös ötvözeteként pár hete odavonzott egy vajdasági fiatalembert is, a Bács-topolyai születésű Tomik Nimródot.

rotation_of_img_0515.jpg

Nimród volt már őstermelő, cukrászmaesztró, kőműves segédmunkás, a szegedi Bölcsésztudományi Kar elvégzése óta pedig történész .

Hogyan került be a műsorba, a reflektorfénybe, minderről igy vallott:

Jelen pillanatban a honfoglalás mint szakterület, ami egyre inkább foglalkoztat szakmán belül. Talán ez a fajta érdeklődés is hozzásegitett ahhoz, hogy jelentkezzek a TV2 Párbaj cimű műsorába.

Láttam a tévében a felhivást. Interneten jelentkeztem be. Irtam bemutatkozó levelet a szerkesztőségnek. A visszaigazolásuk után kellett irnom pár sort magamról, iskolai végzettségemről, érdeklődési területeimről, mit szeretek és mit nem. Gondoltam, mivel ez egy kviz mégis show jellegű műsor, próbáltam minnél érdekesebb, viccesebb dolgokat beirni magamról. Az volt az elképzelésem, hogy nem a tiz meg húsz diplomás embereket fogják beválasztani, hanem a fiatalokat. Pár nap után jött is a válasz, hogy menjek fel,-divatos szóval élve-Castingra. Felkisért kedvesem és bátyám. Ott , először egy általános műveltségi tesztet kellett kitöltenem ami nem volt túl nehéz, mégis vétettem pár hibát. Ezután egy beszélgetésen vettem részt. Két hölgyet kellett meggyőznöm arról, hogy én oda bekerüljek. Egyik irodából a másikba mentem 5931-ik játékos -jelöltként. A Casting vezetőjével, Szappanos Krisztinával történő beszélgetős interjú végén nagyon pozitivan vélekedett mondván jók az esélyeim. Amikor haza értem már-már lemondtam a műsorba kerülésemről de a több hetes várakozás végülis meghozta gyümölcsét. Azt hiszem éppen gyakoroltam segédkőművesi feladataim, amikor megcsörrent telefonom és szóltak a forgatás dátumáról.  A brigád -természetesen- szkeptikus volt mondván, ..jó, hát akkó inkább hozzá téglát !..

 S mi történt utána?

A TV2 stúdiójában még soha sem voltam. Nagyon érdekes volt.

Róna utca 174. A szűk, jellegtelen, kátyújavítás miatt lezárt utca  ad otthont egy óriási épületkomplexusnak , több hambárszerű stúdiónak és a tv2-s produkciónak, így a Párbaj vetélkedőnek is.  A csapóajtón belépve az alig megvilágított előtérbe, egy mosatlan, fényezetlen üvegkalitkához hasonló szeparénál fiatal, jóképű, stuccolt zselézett hajú recepciós srác fogadott. Nevem, jövetelem megtudva mindjárt eligazított: - Tessék végigmenni ezen a sötét márványfolyosón, és ahogy kiért az udvarba, ott van a stúdió. Eljutva ide két marcona, dagadó ágyékát meg fülmikrofonját állandóan babráló uniformizált fiatalember állított meg. Kvarcolt holdarcok, sötétkék zakók meg természetesen az elmaradtahatlan toki-voki és gumibot.

- Na, fiatalember, maga meg miért jött? Talán nyerni akar ? - hangzott a kissé sértőn érdes, ámde poénos magyar kérdés.

  Egy napra 25-30 embert hivtak be. Mi, páran, hasonló korosztályú fiúk összehaverkodtunk.

 Tudni kell azt, hogy egy nap több adás is lemegy, de a vágásokkal úgy van beállitva, mintha másnap visszajönnénk. Tulajdonképpen csak átöltözünk és folytatódik az egész tovább.

 De, ahogy mesélted, stylistotok is volt.

Ez igy igaz ! Magát valami felsőbbrendűnek tartott minesenger személyiség, kirivó-kihivó ruhában, sminkben megjelent a stylist, az otthonról hozott szép és kényelmes ruháinkat hát igen-igen lenézte, vagy hát nem volt neki megfelelő mondván ez is szar meg az is..Dehát valahol mindnyájan kis falusi gyerekek voltunk, ennek ellenére ha pestiek lettünk volna, valószinűleg akkor sem tudtuk volna megütni azt a mércét öltözködésben mint amit a stylist úr elvárt ...

 A továbbiakban hogyan alakult a forgatás ?

Tudni kell azt, hogy az egész össznépi összejövetel alatt végig vidámak voltunk, ..poénkodás, viccelődés, adrenalin túltengés uralkodott..valahogy le is kellett győzni a kamerafélelmet. Ezután részt vettünk egy próbajátékon. Közben odasúgták nekem is, -figyelnek minket.

Tudtam, hogy produkálni kell magam, ezzel nincs is sok problémám, mert beszélgetni nagyon szeretek. Egyik fiúval, későbbi ellenfelemmel, aki legyőzött, vele végignevettük az egészet, poénkodtunk s mellénk tettek be a három kiválasztandó személy közé egy Hadzsi Roland nevű, sziriai apától és magyar anyától született (magyar) fiatalembert, aki árúfeltöltőnek jelölte meg magát..mindhogy itt bárki sarkithatott az igazmondásban egy picit.

Az egésznek az volt a célja, hogy ha valaki minnél kisebb iskolát végez, akkor könyebben kiválaszthatnak téged. Mert ha valaki öt diplomával rendelkezik, tapasztaltabb, nagyobb is kellene, hogy legyen a tudása.

 Az előző napi nyertessel kellett megmérkőzni. Nem volt túl szimpatikus a 23 éves fiatalember. Filozófus révén mást sem mondott minthogy Descartes-ot meg Kant-ot idézett. Még Vágó Istvánnak is szerintem agyára ment a sok filozófálás. Szerintem 23 évesen még nem rendelkezik olyan élettapasztalattal valaki , hogy filozófusnak mondja ki magát, mert megitélésem és tapasztalatom szerint a legjobb versenyzők a 40-50 év közötti férfiak. Rolandnak volt egy sejtése, hogy ez az únszimpatikus filozófus őt fogja kiválasztani. Be is igazolódott. Odasúgta nekem, hogy neki is akkor lesz egy meglepetése. Kérdeztem is, miért. Azt válaszolta, hogy igazából ő orvostanhallgató és nem árúfeltöltő. Roland csakhamar megverte őt, majd jöttem én, én meg Rolit vertem meg. Aki meg engem vert meg, szintén szimpátia alapon választott, de tudását ismerve és elismerve legalább azt mondhatom, hogy gratulálok neki. A műsorban is elmondtam, ha valakitől kikapok, akkor legalább egy szimpatikus embertől kapjak ki, mert akkor nem tudok rá mérges menni. Ha egy beképzelt hülye gyerektől kaptam volna ki, akkor mérges lettem volna.

 Mennyire ment vérre a csata ?

Ez egyáltalán nincs igy, márcsak azért sem, mert én az egészet bulinak fogtam fel. Lehet, hogy ez is volt a baj, de ammondó vagyok, hogy jólakottnak érzem magam már azzal is, hogy bekerültem a TV2 berkeibe, jól éreztem magam, odakoncentráltam, amennyire birtam. Nekem ennyi elég is volt. Most, hogy elmúlt néhány hét, talán bánom azt, hogy az első párbaj megnyerése után egy hölgyet kellett választani. Nem bántva meg a szebbik nemet, aznap 20-25 éves konkurens Barbie-babák közül kellett választani, talán kihasználva a naivságukat, tapasztalatlanságukat le tudtam volna őket győzni, ha őket választom, igy továbbjutok, mint ezt a fiút, akit nem sikerült végül legyőznöm.

 Mennyire érzed magad sztárnak vagy mások mennyire látnak azóta sztárnak Vajdaságban ? Volt e előzménye vagy utózöngéje ennek?

Utózöngéje talán annyi volt, hogy amikor most nemrég, október 6-án a 48-as megemlékezést tartottuk Topolyán, sokan odajöttek hozzám, gratuláltak mondván drukkoltak. Ez nagyon jólesett. Ha egy kicsit tovább maradtam volna a képernyőn vagy elhoztam volna valamennyi pénzt, akkor -talán- lehetnék úgymond „sztár". A rokonok, barátok szinte kivétel nélkül nézték. Ami érdekes volt, hogy én voltam az első vajdasági játékos, amit Vágó István ki is hangsúlyozott !

vago.jpg

Ebből is adódik kérdésem, hogy mennyire van lehetőségük az ittenieknek pályázni és bekerülni ebbe vagy hasonló műsorokba?

Lehetőség mindig van rá . Szerencse is kell hozzá. A Legyen Ön Is Milliomos-ban csak magyar állampolgárok játszhattak . Volt egy barátom, aki jópár kört ott,  abban a játékban megnyert, fantasztikus lexikális tudással rendelkező fiúról van szó,  de a végén azt mondták, hogy bocsánat, de nem vagy magyar állampolgár. A TV2 meg a Duna Televizió viszont inkább határon túli magyar barát-remélem, hogy igy jól fogalmaztam. A TV2 egy kicsit jobban odafigyel ránk mint a konkurens csatorna, az RTL-klub.

 Emlitettél nekem kulisszatitkokat. Megoszthatók ezek?

Annyira nem voltak kulisszatitkok, talán annyi, hogy nagyon sok a vágás, leállás. Amit kivágtak a műsorból..hogy én gazdálkodónak jelöltem magam, végülis ezzel nem is hazudtam semmit, meg azzal sem, hogy kőműves segédmunkásként is dolgozom, de amit kivágtak és szándékosan vágtak ki, hogy én a szegedi Bölcsésztudományi karon végeztem, történész vagyok. Kivágták, hogy igy is érdekesebbé tegyék a műsort azzal, hogy a paraszt gyerek hátha az ügyvédet vagy az orvost meg tudja verni...

 Reggel fél nyolcra rendeltek oda minket, és volt olyan , hogy valaki csak este nyolckor jutott sorba. Ez egy nagyon rossz dolog, hogy az ember egész napját végigüli a televizió stúdiója előtt , várakozik, elfárad, éhes, ..kaját egyébként kaptunk.. de az ember akkor már nem tud odakoncentrálni ezekre a kérdésekre. Volt pl. egy fiú aki négy párbajt nyert, az ötödiket megpróbálta, tudott is , de a végén elfáradt.

 Tehát akkor fontos a koncentráció?

Folyamatosan, amikor oda kell öszpontositani valamire, ez egy idő után már fárasztó, nagy a teher, nagyon nehéz három párbajt nyerni. Szerintem ahhoz, hogy az ember három vagy négy párbajt nyerjen, netán a 25 milliós  főnyereményt, oda gyenge ellenfél kell és ez a legfontosabb, aki kockáztat , aki feltesz egy zsetont és elbukja , tehát a rövid partik..megtörtént az, hogy volt két játékos, mindkettő feltett egy-egy zsetont, rossz volt a válasz, mindkettő ment haza. Nálam is volt olyan, hogy ami kérdést kaptam, fogalmam nem volt a válaszról , egyébként megjegyzem, Vágó István segitett kétszer is ,csak én nem vettem észre.

 Honnan lehet azt megérezni, hogy a játékmester segit-e vagy sem?

Visszanéztem. Valószinűleg a nagy izgalom miatt nem vettem észre ott, hanem utólag elemeztük a videófelvételt.

A kérdést, amit kaptam, fogalmam nem volt a válaszról, mármint hogy a bluetooth honnan kapta a nevét. Szinte 99%-ban azt hittem, hogy a dán királyfiról. Egyébként a kék fogú Haraldot én nem ismertem, hiába vagyok történész, más korokkal foglalkozok és nem ezzel. A dán királyfit jelöltem be, gondoltam biztos ez lehet rá a megfelelő válasz. Viszont volt még két zsetonom és úgy voltam vele, hogy ha nem leszek benne biztos, akkor a másik kettőt is leteszem . Amikor az egy zsetonnal megjelöltem akkor mondtam, hogy leteszem a másik két zsetont is. Vágó úr visszakérdezett, hogy : „Igen? , biztos benne?"

musor_big_403995_281.jpg

Vagy pl. mint az utolsó kérdésnél: Az egri minaret területe 6-8-10 vagy 14 szögű? Ennyit mondott Vágó István.."tudjuk hogy nem kör„ , és mi ebben a lényeg, hogy mi hasonlit legjobban a körre.. tehát a 14 szög, ami megvan annyira törve hogy az legjobban emlékeztet vagy igazodik a körhöz..ez is egy apró picike kis segitség volt-lett volna, viszont én akkor ezt nem értettem meg . Mindent, csak pozitivat tudok Vágó Istvánról elmondani, örült annak, hogy egy szimpatikus , határon túli versenyző vagyok..

 Mi a véleményed Vágó Istvánról mint személyiségről?

vago-istvan-320-d00003a62bae3c4ff5aae.jpg

Néhány órán keresztül meg műsor közben ejtettünk pár szót és amikor vége lett a műsornak, odajött hozzám , azt mondta, „Nimród, nagyon sajnálom". Viszont, nem az, hogy nem tudom megérteni azokat a fórumhozzászólásokat, de olvastam a műsorral és Vágó Istvánnal kapcsolatban is párat , azt vettem észre, hogy nagyon negativ a megitélése ennek a remek játékmesternek az utóbbi időben. Valószinűleg azért mert az rosszkor rossz helyen kifejtette véleményét egy-két politikai dologról és eddig ezt nem tette. 3-4 évvel ez előtt Magyarország leghitelesebb emberének tartották Vágó Istvánt, de bizonyos fiaskók után úgy látszik, ez nem mindenkinek tetszik. Viszont én és ott mindenki, aki a műsorban igy vagy úgy szerepelt, bejutott, csak pozitivat, jót tudunk rá mondani. Szenzációsan nagy tudású és segitőkész ember !

 Az általános műveltség nyilvánosságra hozatala ez a műsor. Mennyire látod akár mint játékos, akár mint történész gondnak azt, hogy mennyire műveltek manapság az emberek -ez végülis probléma?

Jól fogalmazol, való igaz, problémáról van szó. Ez egy szociológiai kérdéskör is. Ahogy emlitettem, a 40-45-50 év körüli férfiak de nők is jobban szerepelnek mint a fiatalok, egyszerűen azért mert többet tudnak. Ez egész egyszerűen annak a következménye, hogy más volt az oktatás szinvonala 20 vagy 30 évvel ez előtt és más most. Ma , ahogy a főiskolákat, egyetemeket hivják, „diploma gyárakról" beszélünk, sokkal több embert vesznek fel felsőfokú intézményekbe, ebből sokkal több pénz van. De pl. aki annakidején elment kapálni, ma ugyanaz az ember egy 3 éves akármilyen iskolát be tud fejezni. Kérdem én, milyen szakember lesz abból? Hol vannak a jó hentesek? Az 50-60 évesek még megtanulták a szakmát..most már gyakorlatilag kapások sincsenek. Magyarország Albán ugartúrókat importált pár éve. Albánia is már messzemenőkig lekőrözi a magyarokat.

Kinek ajánlod ezt a műsort?

Inkább a fiatal generációnak. Igaz, hogy a 40-50 évesektől félnek, de ez egy pörgős műsor, nincs annyi idő gondolkodni mint a Legyen Ön is Milliomos-ban, mint volt. Ha itt benyomnak egy két gyorsitót és onnantól kezdve nincs idő gondolkodni, rakni kell a zsetonokat. Az idősebbek a kérdést gyakran vissza sem tudják olvasni és sorba buknak ki. Nem akarom korhoz kötni a dolgot, és hiába szellemileg friss az ember de a gyorsaság itt nagyon sokat számit.

 Mennyire nehezek vagy könnyűek a kérdések?

 Éppen mérgelődtem tegnap, amikor néztem a műsort mert 10-ből mind a 10 kérdésre válaszoltam,(persze tudom, hogy a karosszékből könnyebb), de amiket kaptam kérdéseket, számomra tényleg nagyon nehezek voltak. Többen mondják, hogy 6-7. osztályos általános iskolások is megfejtik ezeket. Én meg azt mondom, hogy NEM. Van közöttük egyszerű kérdés is de van úgymond „szivatós" zsetonzabálós is. Pl. az egri minaret-es is ilyen, hogy Magyarországon max.1000 ember tudja, de akkor lehet hogy sokat mondtam vele. Picivel gyengébb műsor a Párbaj mint a Legyen Ön is milliomos, viszont pénzben erősebb, mert nagyon nehéz három játékot megnyerni, de ehhez gyenge ellenfélre van szükség meg szerencsés kérdésekre. Ha -mondjuk- több történelmet, politikát , sportot kaptam volna, akkor talán több szerencsém lett volna mert ezek azok a körök, melyek jobban fekszenek. Szükséges a tudás. Nulla tudással-láttuk-egyből elvéreznek. Három négy kérdés után már mehet haza. Három millió forintom még lehet hogy lesz az életben ha egy kicsit ügyesebb vagyok, de hogy ennél a műsornál négy párbajt megnyerjek és az ötödiket bevállaljam nem gondolkodtam róla. Ez már csak a mi lett volna ha..kategória.

 Ez a derűlátó végkicsengés valóban zárószónak illik. Hisz essék bár szó anyaországi vagy határon túli magyar versenyzőről, mindenki nyertes a maga módján. Valamit adnak magukból: önnön magukat adják. Ha a fiatalok tisztában vannak tudásukkal akkor önmagukban is már nyertek valamit. Ez pedig a becsület , a lelki megnyugvás és a szeretet kérdése.

rotation_of_img_0513.jpg

(Tomik Nomród kislányával, Eszterrel a jövő párbajhősével)

Számunkra, tévénézők számára viszont nem kevésbé jelentős, hogy végre beindult egy jó műsor. Nincs annál jobb érzés és öröm, mint mikor a nézettség és a minőség végre barátságot köt egymással. A Párbaj ilyen műsor. Nézve ezt, újra eggyé kovácsolódik az anyaország meg a perem: munkahelyen, buszon, lépcsőházban, cukrászdában, kőművesbrigádban,  otthon és templomból hazafelé is ez a téma.
ANGARD !


Ovako počinje igra na televiziji tv2 iz Budimpešte . Radi se u jednom dvoboju. Nimrod Tomik iz Bačke Topole isto je probao . Na žalost nije pobedio, ali uglavnom dobro se osećao. Njegovo leksikalno znanje i opšte obrazovanje je veoma dostojan za pažnje jer kako on kaže bavio se gazdinstvom, bio je poslastičar, zidar, a sad ima diplomu i iz istorije.


Kako je uspeo da bude izabran? Ovako je pričao:


Preko interneta sam konkurisao. Posle nekoliko vremena zvali su me da idem gore na probnu igru. Pre toga sam trebao da ispunim nekih uslova u vezi igre, popunjavanje raznih anketa, jedan lični intervju, pa posle probna igra. To je veoma dobro uspelo. Po meni interesantno je to da oni koji imaju znanje, imaju 40-50 godina, a na primer bio je i jedan mladi ali ujedno i veoma bezobrazan filozof od 23 godine. Baš sam rekao mom kolegi da ako ima šansu brzo da izbaci iz serijala putem borbe, jer za nas bio je dušman. Imao sam na umu da ako baš neko hoće da me izbaci onda da bude simpatičan jer ne bi voleo to da baš jedan unsimpatičan momak potukne.


Da li smatraš sebe zvezdom ? Da li si imao bilo kakvu pozitivnost od ove uloge?


Naravno samo pozitivno misle ljudi oko ovoga kviza. Mnogo puta kad idem preko ulice moga grada, zaustave me, čestitaju, ohrabljuju a na to sam veoma ponosan.

Mogu da kažem, bio je mnogo naporno čekanje na red da uđem u sam program, imali su mnogo šnitova i stanja. Bili smo i ponekad gladni, pa zato smo bili i dekoncentrisani. To je kao i neki osnov za to, da kad stepen po stepen osvojiš međunagrade u ovome kvizu, na kraju zaboraviš pitanje, nećeš imati dobre reflekse pa na kraju izgubiš igru.

Vođa igre, gospodin Vago puno puta je hteo da mi pomogne ali ja nisam to primetio. To su uglavnom nijanse kod njega it o treba veoma dobro poznavati.


Ti, kao istoričar, kako smatraš, koliko su danas obrazovani ljudi-to je problem ?


Da, tačno ! To je danas problem. Danas pravimo samo diplomskih „stručnjaka" mada to je vidljivo po karakteru  profesije. Pre dvadeset trideset godina ljudi su učili zanat. Gde su sad dobri mladi mesari, gde su kapaši? Stari još uvek znaju profesiju, a mladi, koji imaju dosta para da imaju diplomu, ne bi to rekao da će i znati kad izađu iz klupe univerziteta. No za svaki slučaj, preporučujem mladima ne samo ovaj kviz iz Budimpešte, nego i kod nas, sve što ima na raznim kanalima naše države.


To je uglavnom i kraj , jer bilo da je takmičar odavde iz naših krajeva ili strani sugrađanin, opšta konstatacija da od sebe treba da daju maksimalno znanje, te i oni će biti pobednici na bilo kakav način. A nama, gledateljima televizijskih kvizova  veoma je značajno to, da svaki kviz veoma dobar, interesantan pa sa dobrom determinacijom gledanost i kvalitet uvek će biti priljatelji. Kviz Dvoboj takav program.
 

 

 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 75
Tegnapi: 80
Heti: 155
Havi: 1 045
Össz.: 484 577

Látogatottság növelés
Oldal: ANGARD - a játékpárbaj/Dvoboj ANGARD
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »