EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

Urbán Gábor:


Hangszerek és világok találkozása


       A zentai zenekedvelő közönség 2010. május 5-én, a szerbiai zene-és balettiskolák 54- fesztiváljának nyitóhangversenyén a zsúfolásig megtelt, felújitott kamaraszinház termében fülnek tettsző hangversenyt hallhatott mr.Laura Levai Aksin-fuvolaművésznek, az újvidéki Művészeti Akadémia cimzetes profeszorasszonyának valamint mr.Staša Grujić-Mirković hárfaművésznek, az újvidéki Művészeti  Akadémia docensének prezentálásában. Ilyen Zentán még nem volt !-mondták többen a vendégek közül. A zenei alázat, tudás, virtuozitás és professzionalizmus magas szinvonalát képviselte a két előadóművész. A két csodálatos hangszer, a fuvola de főleg a hárfa hangja beremegte a terem minden zugát.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

       Kaszás Éva, a Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola igazgató asszonya nyitóbeszédében magyarul és szerbül köszöntötte a vendégeket.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

       A megnyitóünnepélyt megtisztelték jelenlétükkel Potkonjak Simo, a Tanügyminisztérium minisztériumi tanácsadója, Zenta község alpolgármestere, Csizik Károly, a Szerbiai Zene- és Balettiskolák elnökasszonya, Mira Lacković, az újvidéki zenei akadémia tanszékvezetője, zeneakadémia professzorai, községi tanács oktatási és kultúrfelelőse, Édes Katalin, tanfelügyelö Rózsa Endre, valamint a magyarországi testvérvárosok zeneiskola igazgatója, Balázs Zsolt.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

       „ Ez a zenei fesztival immáron 54 éve folyamatosan végigkiséri a zeneiskolák fejlődését a tanárok és diákok munkáját. Május 5-11 között  három kategóriábanm versenyeznek a diákok: szólista, kamara és zenekariban. Szakzsűri fogja a diákokat véleményzeni, amit a szerbiai zeneiskolák szövetsége választott ki. Az iskola nevében minden kedves résztvevőnek kellemes időtöltést kivánok a versenyzőknek pedig minnél sikeresebb részvételt."-jelentette ki az igazgatónő.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

       A helyi önkormányzat nevében Csizik Károly köszöntötte az egybegyűlteket. „Üdvözlöm a megjelenteket, vendégeinket és a szervezőket ezen a rendezvényen, melynek célja a zenepedagógia fejlesztése és az egész országból idesereglett taulók és zenepedagógusok ismerkedése, barátkozása. Külön örömünkre szolgál hogy a szerbiai zeneiskolák fesztiválja idén, Zentán , nagy zenei hagyományokkal rendelkező városunkban kerülhet megrendezésre. Zentán, amatőr művelődési tevékenységként már a 19. század végén fejlett zenei élet folyt, majd 1901.-ben sor került a zenei oktatás megalapozására amikor a Főgimnasium keretében tanfolyam indult a vonós hangszerek és a fuvola oktatására. A városi vezetőség 1946-ban alamint a zeneiskola megalapitsása előtt is nagylelkűen segitette a zenei tehetségeket. Külön szeretném kihangsúlyozni, hogy a zentai zeneiskola szorosan együttműködik a helyi önkormányzattal éshogy oktatási szerepén túl, a város zenei életének hordozójává vált. Zentai önkormányzattal és a tartományi oktatási titkárság , a vajdasági ifjúsági titkársággal karöltve 2007-óta támogatást nyújt a zeneiskolának a mesteriskola.

Ezeknek a projektumoknak a célja a zenei továbbképzés, neves művészek hangversenyének a megszervezése továbbá a tehetséges vonósoknak, a vajdasági zeneiskolák növendékeinek az összegyűjtésével, a vajdasági kamarazenekar létrehozásában. A mesteriskola projektumban részt vesznek az újvidéki zeneakadémia neves professzorai is. A házigazda város és a magam nevében, a feszivál minden résztvevőjének, kedves vbendégeinknek sikeres fellépést és kellemes zentai tartózkodást kivánok!"

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

       A méltatások után, a két vendégművésznő hangversenyét hallhatta a nagyérdemű publikum.

A hangszerek és világok csodálatos sokszinűsége, találkozása egymással, a zeneszerzők gondolatvilága, a hárfa örök klasszikus és a legelengánsabb hangszerek egyikét mutatták be széles repertoárjukat a komolyzenei műveken keresztül. Angyali futamok és trillák, az indiai, a japán és az amerikai Jazz-zene hatalma egy pekingi kiskutyán keresztül , tele dinamikával, egészen a Bach-művekig,-mindkettő különleges hangszer, amit csakis angyali viruozitással lehetett itt, ekkor  megszóllaltatni.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 80
Heti: 96
Havi: 986
Össz.: 484 518

Látogatottság növelés
Oldal: Hangszerek és világok találkozása
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »