EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

Urbán Gábor

Apu, dobj be két sört, kell a flakon !!!


..mondhatná ezt akár melyik tinédzser,(és mondja is), noha ivási szokásaink egyes családokban már-már olyan extrém méreteket öltenek-sajnos, hogy a két flakon meg sem kottyan sem szülő, sem fiatal részéről.

No, de az élelmes gyerek az iskolában mindig hall valami újat, ami felpiszkálja a fantáziáját,- most éppen a technika órán-, amit elujságol otthon szüleinek, aztán vagy kinevetik, hogy „kisfiam, ne játszd az eszed, ez hülyeség,-úgy sem lehet megvalósitani", vagy az ötlet mellé áll, (valljuk be őszintén, százalákarányban ezekből a szülőkből van a legkevesebb akár melyik társadalmi ranglétrán is álljonak!), minden esetre egy idő után , amikor már annyira meg van „fertőzve" a témával, a szülő is kénytelen-kelletlen odafigyelni gyermeke aktivitására-legalább ekkor arra, mit is tanul és egyáltalán minőségben tanul-e az a gyerek. Mai világunkban ugyanis a fiatalokra egyre kevesebb figyelmet szánunk, mindaz mellett, hogy óriási nyomás nehezedik rájuk mint szellemi mint fizikai szinten, a technikai fejlődéssel pedig talán elveszik az a varázs, hogy már pici koruktól kezdve megtanitjuk velük az olló helyes fogását, vagy a konzervnyitó használatát, s, hogy ne soroljam tovább a legalapvetőbb háztartási, takaritási, testhigiéniai dolgokat akár a fiúknál, akár a lányoknál. Mert tudjuk azt, hogy a számitógép és a virtuális játékok elterjedésével, oda jutottunk, hogy a mai fiatalok csak azzal foglalkoznak, hogyan öljem meg (a virtuális világban) a másikat, milyen módszerekkel, mindig az „én" van a középpontban, mindig az „én" a nyerő.

Van egy másik világ is, a jelen világa, amikor a tanár valóban pedagógusi vénával rendelkezvén odafigyel a tanulói viselkedésre, érdeklődésre, akár melyik tantárgyat is vegyük alapul.

modellezok3.jpg

Ezen tanári vénával rendelkezik Balázs Gyula műszaki tanár is Szentendréről, aki egy kis leleményességgel de mindig valami újjal, jobbal lepi meg tanulóit . Munkájának eredményére odafigyelt az Iskolaszék , a szülők de a nemzetközi publikum és szakmai körök is. S hogy mi lenne ez? Egy saját fejlesztésű szabadalom illetve a különböző flakonok, az aluminium lemez megmunkálása.

Zentai látogatása alkalmával, elfogadta a helyi modellező klub szives meghivását, ahol közösségben, együtt fejlesztve multikultúrális értékeinket, bemutatta szabadalmát, és jópárat, a hétközapi életben is használatos kreációjai közül az odalátogató vendégek legnagyobb örömére.

modellezok20.jpg

- Budapesten lakom de a Szentendre melletti Csobánkán tanitok. Ez, amit itt a modellkiállitáson láttunk, bemutattunk tulajdonképpen egy nemzetközi szabadalmamon alapszik ami a lemezrögzitési technika-mint újdonság, de anyagában egy jó szegecselő rendszerről van szó . Ahogy az előbb is láthatta , egy speciális fogóval, és két mozdulattal egymásra lehet illeszteni .

modellezok19.jpg

 A vastagságuk ezen lemezeknek 1-2 milliméterig terjedhet, igy több lemezt is össze tudunk fogatni. Ezzel a módszerrel nagyon sok mindent lehet elkésziteni. Iskolai szinten, maketteket, modelleket , technika órán mindazokat az elképzeléseket alkalmazni lehet, amit a tanterv előir. Bár nem kivánom, hogy csak ebből a szomorú irányból oldódjon meg az oktatás de peremhelyzetben erre is szükség van, hiszen az alapanyagunk az aluminium-italos doboz..magyarul ez a mások által elhajigált sörösflakon. Innen jött az idén nyáron már egy ötlet , hogy sörösflakonokból napkollektort készitsünk. Tekintettel arra, hogy általános iskolában tanitok, alapkoncepcióm az , hogy az egyszerűbb képességű gyerek vagy a nehezebb sorsban lévő embertásaink is igen egyszerűen meg tudják valósitani ezeket a dolgokat. Egyszerűen tekerős konzervnyitóval felnyitjuk a flakonokat. Az infrasugarakat a cső megdöbbentő módon belülről visszaveri , tehát amikor az ember bedugja az újját, érzi, hogy az meleg, -a saját teste által kisugárzott hőt veri vissza.

modellezok5.jpg

Ez egy olcsó fűtési, kisegitő eszköz. Amit készitettünk, ez a meleg levegős tipus. Ha ezt valaki háztetőre kiszerelve rendszerbe állitja, akkor ezzel éves szinten 25%-os energiamegtakaritást lehet elérni. Kalkuláljuk  be, hogy amikor valóban arról van szó, hogy a Nap süt vagy legalábbis szórt fény van, akkor ez a szerkezet már energia sugárcsapdaként működik és fölmelegiti a levegőt.


Hogyan néz ki a napkollektor elkészitésének folyamata?


-A miénk annyiból újabb a többiekéhez képest, hogy nálunk még a légterelő kamrák is sörösflakonból készülnek ellentétben a többi tipustól, amiket ismerek.

Az első munkafázis a flakonok összegyűjtése, mert ember nem bir annyit inni , ami egy ház napkollektorozásához szükséges és lehetőleg olyan legyen ami nem sérült, de a sérült sem rossz mert ki lehet egyenesiteni. Jobb kisebb méretű flakonokkal dolgozni, mint a nagyobbakkal. Az alját, tetejét konzervnyitóval kinyitjuk majd egy speciális fekete anyaggal összeillesztjük. Ez a lelke. A légkamrákat kiegyenesitett lemezekből készitjük el olyan módon, ahogy az összeillesztett tervrajzokon megvan , a lemezeket a papirok közé illesztjük, golyóstollal átrajzoljuk, kivágjuk és akár egy hatodikos, általános iskolás kisgyerek is összeillesztheti. Szóval nagyon egyszerű. Innentől kezdve már az anyunak és apunak az engedélye szükséges csak, hogy a cserepet kifúrjuk , hogy átvezessük a levegőt. Nem csak abban kell gondolkodnunk, hogy fűtés, hanem abban is mint pl. nagyon gyakran előfordul nyáron, hogy valamilyen technológiai meleg levegőre van szükség , gyümölcsszáritó, takarmánykiegészitő , vagy nedvesre sikeredett a lekaszált fű a nyusziknak vagy pl. kisebb festéküzletben, ahol 3-400 ezres beruházás van, itt viszont ingyen van az alapanyag, a fogyasztás élményéről most ne is beszéljünk ..egy kis időt kell rá forditani, meg kell csinálni és akkor nem 20-25 fokos levegőből állitja elő a 90-100 fokost hanem 60-70 fokosból. Azért már erre a résre érdemes odafigyelni és ingyen van!

modellezok43.jpg

Valljuk be őszintén, ha egy ilyen sérül, akkor ezt nem akkora gond javitani mint amit megvesz az ember, szóval nehogy már a gazdag ember hobbija legyen az energiatakarékosság.

modellezok18.jpg

Hogyan alakult ki ez a hobbi a hulladékgyűjtéstől egészen a megvalósitásig?


-Az 1993-ban szűk családi körben született alapötlet egyre inkább alkotó játékká kezdett válni. 2000-ben kezdtük intenziven alkalmazni modelljeink gyártásához az aluminium flakonokat. 2003-ban indult meg a szabadalom bejegyzése, ez ma már nemzetközi jogvédelem alatt áll. 2005-ben a csobánkai művelődési házban debütáltunk alkotásainkkal, majd az ÖKOTECH kiállitáson, a svájci nagykövetség biztositott számunkra bemutató lokációt. 2006 óta alkalmazzuk folyamatos jelleggel módszerünket az általános iskolai oktatásban, ekkor szélesitettük ki pedagógiai programunkat valamennyi korosztályra. Szakmai bemutatókat tartunk oktatási intézményekben, gyermektáborokban.

modellezok25.jpg

2008-ban alakult meg a Kreativ Környezetvédők Közössége, melynek célja az Alu-Go módszert alkalmazó, a hulladék kreativ felhasználása iránt elkötelezett alkotók munkájának összefogása. Az Európai Únió Aluminium Szövetségének konferenciájára, az Únió francia elnöksége idején, az ÉAI Kht. koordinálásával-együttműködve a Budapesti Múűszaki Egyetem egyetemistáival-épitettük fel az Eiffel-torony 12 méteres másának aluminiumboritását. 2009-ben készitette el az Alu-Go team a „sörkollektort".


Mennyire elterjedt Magyarországon a szabadalma?


-Minthogy tanár vagyok, szakmai körökben nagyon nagy az érdeklődés, de nemcsak Magyarországon hanem más irányban, Európa különböző pontjain, azt tudom mondani, hogy  Brüsszeltől Kijevig , vagy Nyiregyházától Kőszegig , Győr, Pécs, Szeged , Szentes..sorolhatnám tovább, ahol nemcsak az alapcsomagot rendelték meg, hanem már elég jelentős méretűvé kezd válni ez az egész.

Az idén februárban váltottam ki éppen ez alapján a vállalkozói engedélyt. Vállalkozóvá válni nem tudom megmondani milyen csapás a mai világban, a gazdasági krizis idején, de ez azért kellett, mert akkora volt az érdeklődés az alapcsomagokra. Még egy kettő nem jelentett volna gondot, de mostanra rengetegen kezdik keresni. Amikor már komolyabb az érdeklődés és intézmények kérik , azt biztositani kell . Februárban kezdtem el, azóta van nyilvántartásom, csak Magyarországon közeledik a 100 felé de külföldről is már akadnak megrendelők szépszám.

modellezok26.jpg

S vannak jövőbeli tervek?


-Vannak és azok rendkivül nagyok. Úgy, ahogy az érdeklődések futnak befelé, egyre szélesebb körűvé válik, mert az internet is sokat besegit ebbe a dologba. Európában üzleti kapcsolatot nem én keresek, hanem keresnek velem. Nekem ez egy teljesen új pálya, hisz mondtam, "mezei tanár" vagyok. Én eddig azt hittem, hogy olcsón kell adni valamit és drágán kell eladni, de nem ez az üzlet, ez már biztos. Most tanulom ezt a dolgot is. A terv egyik oldalról ez, másik oldalról pedig az, hogy a gyerekek alkotásai kezdenek egyfajta közösséget kialakitani, valamiféle mozgalom kezd halványan körvonalazódni , ami nekem nagyon tetszik meg széles körben támogatom , ezt az újrahasznositó mozgalmat. Mindenképpen kezd ez újra-avanzsálódni de ez magától szerveződik. Tehát azok a gyerekek, akiket itt is látunk , komoly kapcsolat alakul ki közöttük ha mást nem akkor az interneten, mivel több nyelvű a honlapunk , a forditások is önkéntes alapon alakulnak ki közöttük. Elképzeléseim vannak. Ha látom az igényt és gördül tovább a dolog, akkor mögé állok és azt mondom , hogy igen, ez igy legyen. Az első körben ez a mozgalom meg kell, hogy erősödjön az újrahasznositás jegyében . Itt nem visszagyűjtést értek hanem azt, hogy mielőtt eldobnánk egy falkont, gondoljuk át , hogy mivé tudjuk még otthon használni. Biztos vagyok benne, hogy ha valaki egyszer egy flakont meglát és csinál belőle egy repülőgépet és annak használatát és elkészitését kiélvezte, majd félretette, tuti, hogy a legközelebb hasonló csomagolásban fog gondolkodni hogy "hű, de jó lesz ez a flakon még valamire". Ezt komoly dolognak tartom. Mert a felvásárlás akadozik, a kohók nem üzemelnek. De azt, hogy én otthon, a magam előnyére, mások által szemétnek minősitett vacakból egy napkollektort csinálok és anyagilag még jól is járok -itt kezdődik igazából az ész.

modellezok23.jpg

A szülők különböző foglalkozásainkon, táborainkon a legdrágább kincsüket, gyermeküket bizzánk ránk. Gyermekük egészséges fejlődése szempontjából létfontosságúnak tartjuk az ötletgazdag, kreativ tevékenységet, a kéz ügyességének fejlesztését, a motorikus koordinációt. Nemkülönben az alapanyag elérhetősége nem jelent különösebb pénzügyi akadályt, beszerezhető és alkalmazható, fejlődik a kreativitás és ez új , önálló tervek elkészitésére serkenti a fiatalságot.


Az egyszerűbb emberek körében mennyire elterjedt a napkollektor téma?

modellezok45.jpg

- Na ott még nem ! Sokan félnek attól, hogy ez a lemez vág, meg mi ez, hogy szemétből dolgozunk ,viszont szakmai körökben annál nagyobb az érdeklődés. A média is szereti és azt látjuk, hogy a gyerekek szemében is óriási az érdeklődés rá, nincs anyagi gátja egy modell, makett elkészitésének. Ha nem sikerült, akkor apu bedob két sört én meg dolgozok tovább... Nagyon nehéz ezen összeveszni...Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 80
Heti: 117
Havi: 1 007
Össz.: 484 539

Látogatottság növelés
Oldal: Olcsó fűtés-napkollektor sörösflakonokból
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »