EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

Moj grad/Az én városom


Urbán Gábor

Elvek és Érvek

Ezek lesznek a következő városvezetés ismérvei Zentán

Szerdán, 2010. február 17-én parás vita közepette leváltották a VMSZ-es vezetést. A Demokrata Párt, Magyar Polgári Szövetség , Vajdasági Szociáldemokrata Liga alkotta új-koalició immáron háttérbe szoritotta az uralkodó városvezetést Pék Zoltán polgármesterrel az élén. Az indoklásban az szerepelt, hogy a diplomás közgazdász nem látta el tisztségét Zenta polgárainak érdekében, elnézte, hogy a Községi Közigazgatásban egyesek nem végezték munkájukat, igy teljes mértékben megnehezitette a községi vezetés működését nemkülönben a város polgárai számára is károkat okozott volna további hivatalban maradása becsmérlő viselkedése kapcsán.

sirkova1.jpg

A 2010.február 9-én , a tizenöt képviselő által aláirt okirat elfogadása után hasonlóan a szabadkai esethez,  teljes VMSZ-es impériumváltás következett.

A replikák folyamán Juhász Attila volt VMSZ-es polgármester a VMSZ büntetésének végrehajtásáról beszélt, Borbély Ferenc, a G17+ elnöke nyilatkozatában pártja nevében nem támogatta Pék Zoltán leváltását noha szavazattal rendelkező két képviselőjének révén a Demokrata Párt  „kistestvéreként" tartják számon, Kormányos Katona Gyöngyi , az eddigi kultúrfelelős pedig, kicsit cinikus szarkazmussal tűzdelve , egy sikeres várépitést javasolt az új testületnek, de, jópár VMSZ-es képviselő személyes nemtettszésés fejezte ki az újonnan kialakult helyzet miatt sárdobálva a DP-MPSZ-VSZL koalicióra és tanácsnokaira.

A VMSZ-es tanácsnokok nem várták meg leváltásukat, kivonultak az ülésről.

sirkova3.jpg

- Az új Képviselő Testület megalakulása után, Širková Anikónak, az eddig hivatalban lévő demokrata alpolgármesternek szavaztak bizalmat, a helyére pedig a Vajdasági Szociáldemokrata Ligás Csizik Károlyt tették.

sirkova2.jpg

A Községi Képviselő Testület eddigi elnökasszonya, Zsiros-Jankelić Anikó felmentésével, helyt adtak a képviselő asszony belgrádi szövetségi parlamentben való poziciója megerősitésében, helyére pedig Rácz Szabó Lászlót, a Magyar Polgári Szövetség elnökét választották , a Községi Tanács tagjainak pedig, Édes Katalint(MPSZ), Jovanović Goránt(VSZL), Dr.Özvegy Józsefet(DP), Vukanić Radomirt(DP) és Ademi Natašát(DP) választották.

sirkova3.jpg

Širková Anikó városelnöki expozéjában a következő álláspontokra hivatkozott bizalmat várva választóitól:

Minden tapasztalatát a városban fennálló nagyfokú munkanélküliségre alapozva, a jelenlegi helyzet javitásán fáradozva, céljai között szerepel az állandó jellegű munkahelyek számának növelése, a külföldi és hazai beruházók idevonzása.

Az infrastruktúrális kérdések fontossága kapcsán reményét fejezte ki jelentősebb anyagi tartományi és köztársasági források valamint a Vajdasági Nagybefektetési Alap eszközeinek lehozatala kapcsán.

sirkova3.jpg

Ami a mezőgazdasági szférát illeti, figyelmet fog szentelni ennek az óriási gazdasági ágnak is, és a termelés területén.

Az ötletgazdag talpraesett polgármesterasszony tudásával támogatni fogja a már létrejött Inkubátorház problémáját, hogy elkezdje tevékenységét, az új fiatal vállalkozók megsegitését valamint a félbemaradt sportcsarnok épitését is.

Az önkormányzati átszervezésben is lesznek változások, takarékosság ugyanakkor a költségvetés megvalósitásának folyamata átláthatóvá fog válni úgy a bevételek mint a kiadások tekintetében de szem előtt tartva a szakmaiságot, rátermettséget, törvényességet, hatékonyságot.

sirkova3.jpg

Mindezek mellett a már meglévő városnapi rendezvények, ifjúsági játékok, aratóünnepély mellett szorgalmazza a munkásolimpia megszervezését is..stb.

Legnagyobb elvárása közvetlen munkatársai felé van, akik felkészültségben, elkötelezettségben, tenni akarásban rendelkezésre állnak.

Širková Anikó polgármester-asszony meglátásában a jó vezető kötelessége felismerni munkatársai kvalitását s azokat oly módon hasznositani, hogy a közösen megfogalmazott célok a város előrehaladását szolgálják.

sirkova3.jpg


------------------------------------------------


Hiszek magamban és munkatársaimban !


Širková Anikó polgármesterré választása után újságirói kérdésekre a következő interjút adta:

Mi lesz a legelső teendője?

Legelső és legsürgősebb teendőnek tartom a közigazgatás munkájának a megreformálását, ugyanis az előző összetételben is állandóan hangoztattam, hogy a közigazgatás egyfajta szerszám a politikusok kezében , tehát amennyiben nincsen megfelelő szerszámunk , az általunk kitűzött célokat szerszám nélkül aligha tudjuk megvalósitani.

A községi tanács tagjai nagyon nagy segitséget fognak nyújtani abban , hogy a saját részüket is oda fogják tenni ahhoz a sikerhez, amit együtt szándékozunk tenni , azonban az adminisztrativ munkákat , a szakmai munkát természetesen a közigazgatás dolgozóitól joggal el fogjuk várni.

Megfelelő munkatársat lát a Vajdasági Szociáldemokrata Ligában  és a Magyar Polgári Szövetségben?

sirkova3.jpg

Amikor a községi tanács tagjait javasoltam, akkor a szakmaiságukról meg voltam győződve , többjüket már régóta ismerem, -mint láthatták, főiskolai, egyetemi végzettségű embereket javasoltam, fiatalokat és idősebbeket is, ez utóbbiak a tapasztalatukkal fognak hozzájárulni a csapatmunka sikerességéhez, mig a fiataloktól remélem, hogy a rájuk jellemző lendülettel, vehemenciával  fognak dolgozni.

 Amikor az előző koalició kerül szóba, akkor szinte kivétel nélkül csak a VMSZ-t illetjük negativ jelzőkkel viszont a Demokrata Párt koalicióban volt a VMSZ-szel. Ez azt jelenti, hogy a VMSZ nem érzi magát felelősnek a kialakult helyzetért vagy azért,hogy nem történt haladás Zentán?

Talán önkritikát kell gyakorolnom azon a téren, hogy nem voltunk eléggé karakánok , akkor amikor ki kellett harcolnunk helyünket a Nap alatt. Sokszor visszaléptünk egy lépést, amikor nem lett volna szabad, ki kellett volna követelnünk, hogy igenis tudni akarunk mindenről, a hivatalos utakra együtt akarunk menni, stb..engedtük magunkat háttérbe szoritani. Ezt-talán?-nem lett volna szabad.

A közigazgatásban lesznek változások. Ez a leépitésben fog megnyilvánulni?

A racionalizációról szóló törvény sajnos hatályba lépett, habár a rendelkezések késnek, a racionalizáció módja nincsen még leszabályozva, de ettől függetlenül, meglátásaim szerint , tudni kell, hogy tizenévet dolgoztam már az előző összetételben is a 70-es 80-as években, utána az adóhivatalban szereztem tapasztalatot, úgy gondolom, fel tudom mérni, hogy egy állami vagy önkormányzati szerv mennyire működik jól, tehát függetlenül a törvényes rendelkezésektől, igenis leépitésekre van szükség, de-mint azt már sokszor elmondtam már, megfelelő képzettségű embereket kell ide hoznunk , mert sajnos sok a nem megfelelő képzettségű káder, ilyen -olyan szakiskolákkal, nekünk pedig épitészekre, jogászokra, közgazdászokra lenne első sorban szükségünk. Tudni kell azonban azt, hogy ez a famózus törvény nem teszi lehetővé az új dolgozók felvételét, külön kormány jóváhagyással csak, itt egy kicsit sarokba szoritva érezzük magunkat, és a meglévő kádereinkből kell kihozni a legtöbbet, azokat angazsálni.

Akkor nem fog megtörténni az, mint amitől sokan tartanak, hogy a Demokrata Párt amint hatalomra kerül , kirakják az eddigi munkásokat, és helyettük saját embereiket rakják be...?

sirkova3.jpg

Még véletlenül sem számitok ilyet csinálni és senkitől sem fogom kérni a pártkönyvet és én mint polgármester nem is tehetem meg, de garantálom, hogy olyan közigazgatás vezetőt fogunk választani, aki ezt szintén nem fogja . Első sorban , ahogy az expozémban is mondtam, a szakmaiság, a hozáértés, és a szorgalom lesz az, ami dönt abban, ki melyik munkahelyen fog dolgozni és hogy megfelel e. Természetesen a fegyelem egy magasabb szinten való képviselése mellett.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 74
Tegnapi: 80
Heti: 154
Havi: 1 044
Össz.: 484 576

Látogatottság növelés
Oldal: Elvek és Érvek-megalakult az új városvezetés Zentán
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »