EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

1 Hétvégi irás

Kolozsvári és pesti próbababák


 Fiatal koromban a kolozsvári próbababák gipszből készültek, édeskésen mosolyogtak, a hajuk pedig valószerűtlenül fényes volt és tömör. Leltár idején olykor lemeztelenítették őket, de egy cseppet sem voltak vonzóbbak a kislányok kaucsukbabáinál. Persze gyermekként szerettem volna egy próbababát, de teljesen mindegy lett volna számomra, hogy férfi vagy nő; egyformán csoda számba ment volna, ha mondjuk táskarádióval vagy apám ormótlan magnetofonjának segítségével életre kelthettem volna őket.
      A bábszínház udvarán hozzájutottunk egyhez. Igaz, az csak egy gipszfej volt. Szemüvegreklám az optikus kirakatából. Egy szeizmográf tréfamester ismerősünk Gézának keresztelte el. Állványon tartottuk, amely olykor mozgásba jött. 'Hetvenhét tavaszán, három nappal a piros-fehér cérnán lógó mütyürkék fullánktalan ünnepe után és négy nappal nők napja előtt, azon a péntek estén, amikor Erdélybe gyűrűzött a regáti földrengés, hazarohantunk. A kicsik békésen aludtak, csak a perverz mosolyú, fehéresre kopott Géza-fej ingadozott cinikus mosollyal nagyapám cilinderével a fején.
      Pár hónappal később nagyáruház nyílt a közelben. A próbababákat még nem szerelték össze. Az üres kirakat teli volt mindenféle emberi végtaggal. Hazarohantam fényképezőgépért, de mire filmet vettem bele, a mesterséges emberroncsok úgy elillantak, mint a kora nyári jégeső szemcsés üledéke.
 
     A pesti próbababák gyönyörűek; sokkal szebbek, mint a kéjencboltok felfújható segédeszközei. Talán e ténytől nem függetlenül, bosszantó, kétszínű, voltaképpen viktoriánus jelenségre lettem figyelmes: áruátvételkor, amikor a szervetlen manökeneket még nem ruházták fel, tanárosan, paposan eltakarják a ruhásüzletek kirakatait.
 

N.N. Kolozsvár


Budapest, 2009. IX. 30.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 79
Tegnapi: 80
Heti: 159
Havi: 1 049
Össz.: 484 581

Látogatottság növelés
Oldal: Kolozsvári és pesti próbababák
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »