EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

Urbán Gábor :

 

Ha már reneszánsz, akkor madrigál - Kyrie eleison

 - ahogy csak a magyarkanizsai Cantilena kamarakórus tudja !

 

Még 2008. végén, a magyarkanizsai Cantilena kamarakórus Zentán tett látogatást, abból az apropóból, hogy Hunyadi Mátyás uralkodásának ideje-,  a magyar valamint az egyetemes európai kultúra történetének egy fényes korszaka előtt tisztelegtek zenekedvelők és szakmabeliek egyaránt a nem éppen tömeges közönségnek.

Az újjászületés, az ember nagysága és életöröme, mely e francia eredetű szóban, a reneszánszban megtestesül. A 15.-16-századot képviseli ez az új szellemet képviselő humanizmus.

cantilena10.jpg

Nemcsak a pápai udvarban hanem Mátyás-udvarában, és Európa szerte, Augsburgban, Párizsban, Angliában, Olaszországban is divott az a hatalom, mellyel birt e zene, természetesen megbecsülték mindazokat a zenészeket ,melyek szép dalokat zengtek megfelelő rangjuk mellett.

Mátyás király -olasz felesége révén-maga köré gyújtötte és Magyarországra csalogatta a humanista költőket, zenészeket, festőket, szobrászokat. Janus Pannonius is ezek közé a nagyságok közé tartozott, aki ifjú korát meghazudtolva szimbólikus sorsversekkel lepte meg olvasóközönségét. Ezt dalolta:

„Eddig itália földjén termettek csak könyvek,

S most Pannónia is ontja a szép dalokat.

Sokra becsülnek már, a hazám is büszke lehet rám,

Szellemem egyre dicsőbb,  s általa hires e föld. „

Az Egy dunántúli mandulafáról szóló versében természeti és mitológiai hasonlattal az ember és saját vágyódását énekli meg. A Cantilena kamarakórus úgy válogatta össze repertoárját, hogy a dalok folyamatosan követik azt a hangulatot , melyek a versekben jelenek meg.

Balassi Bálint volt a kor legendás költője és egyben nagy törekvő katona is. Lirai, főleg szerelmes versei érzelmileg sokszor túlfűtöttek. Érdekes, hogy az akkor ismert népdalok, nóták dallamára és ritmusára komponálta költeményeit. Ennek ékes bizonyitéka az a felismerés, amikor Kodály Zoltán 1906-ban Nyitra megyében talált egy olyan dallamot, melyet a nép Balassi versének szövegével énekelt.

cantilena8.jpg

A vidám és szabad katonaélet, a jó toroköblögető bor, a tánc és a szerelem nem állt távol Balassi katonáitól sem. A Borivóknak való c. vers és a dallamok is erről tanúskodtak. Még felfedezhetők a gregorián dallamjegyek ezekben a világi művekben.

De ugyanigy Bornemissza Péter alkotása, a Panaszos dal tömör, lirai remelekés. Nagy útra készülve hazájából, kényszerű búcsút véve otthonától született meg a költemény amikor a költő a békés otthon és ország után vágyódik .

 cantilena9.jpg

A reneszánsz világ fő zenei stilusa a madrigál. Szövege nemzeti nyelvű, és főleg a kor szerelmi vagy idillikus költészetéből merit. Többféle tipusa él: az egyszerű háromszóllamú dalocskától az ötszóllamú kompozicióig. Egy korhű, édes-bús szerelmes vers is erről árulkodik : Júlia dicsérete.

A kor költői rajongva irnak a természetről, mint az emberi örömök és érzések ihletőjéről. Ligetek, virágok, madarak-mind cinkostársai és vigasztalói a szerelmeseknek. A rigó, a kakukk, a tücsök zenéjével vidámságot és összhangot teremt az emberi életben. A fülemilének szól az ismert Balassi-vers.

cantilena7.jpg

Az ország sorsát nemcsak a törökök búsitják és tizedelik meg a népet, hanem a belviszályok és hatalmi harcok is megkeseritik az életet. Mig a kultúra újjászületik és virágzik, addig a béke csak a szivekben lappang. Janus Pannonius A békéért rimánkodik tömör, hatsoros versében.

 

A gazdag zenei utazás ezzel még nem ért véget, mert a Cantilena azóta is sorozatos hangversenyeivel kápráztatja el közönségét. Az idei év a Kézfogások Éve is volt. 2009. télvize idején, második Átventi  vasárnap a zentai Kis Szent Teréz templom oltárkövezetén alkalmi verseket, ádventi énekeket, gospel-dallamokat adtak elő a zsúfolásig megtellt imaházban Losonc Piroska vezényletével.

cantilena1.jpg

cantilena2.jpg

cantilena3.jpg

Ádvent, vagy a kis Jézus eljövetele, mindenki számára, a megtisztulás, a tisztaság jelképe kell, hogy legyen. A Cantilena épp ennek a gondolatnak a vonalán tartotta meg ünnepi koncertjét, és tisztaságot, szeretetet árasztva ki a sajátos hangulatú, szép dallamok által, mindenkinek a szivébe lopóztak.

cantilena5.jpg

cantilena4.jpg

cantilena6.jpg

S mi mással is zárulhat a Cantilena kórus ádventi hangversenye, mely mementót állit e szép egyházi ünnepnek, és Dr. Jung Erzsébet szavaival élve,-minthogy várjuk vissza őket, a már felújitott kamaraszinház falai közé, hogy végre megmutatkozzonak, úgy-Isten igazából-ahogy szokták errefelé mondani.

 cantilena.jpg
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 32
Tegnapi: 80
Heti: 112
Havi: 1 002
Össz.: 484 534

Látogatottság növelés
Oldal: A MAGYARKANIZSAI CANTILENA VENDÉGSZEREPLÉSE ZENTÁN
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »