EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

Moj grad/Az én városom

Urbán Gábor

Készítsenek nekem Szentélyt, hogy köztük lakjam!
(2Mózes 25:8.)


(Báruch Átá Ádonáj Elohénu Melech HáOlám áser kidsánu bikdusáto sel Áháron...)

"Áldott légy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, ki megszentelt minket Áron szentségével..."


...A zsinagóga olyan hely, amelyet a célnak megfelelő használat, az imádkozás és a tanulás tesz szentté. Zsinagóga minden olyan épület vagy helyiség, amely imádkozásra szolgál. A zsinagógának mindig ez volt a célja, és ez is marad. A zsinagógák gyakorta szolgáltak a gyerekek és fiatalok hivatalos oktatásának helyéül. A zsinagóga feladata az is, hogy segítse a zsidó élet elsődleges központját, a zsidó otthont. Az igazi zsidó otthonnak mindig szüksége van a zsinagógára. De ha az otthon légköre nem ad megfelelő késztetést, a zsinagóga összeomolhat. Viselkedés a zsinagógában: A szentélyben nem szabad enni és inni, nem szabad rohangálni: méltósággal és tisztelettel kell járni benne....

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

A második világháború idején lejátszódó tragikus események városunkat sem hagyták érintetlenül: a különféle atrocitások áldozatául esett számos zentai, magyar és szerb, de mindenekelőtt a vidéki zsidóság sorsában osztozó zentai zsidók 1944-ben.

Zenta zsidóságára ma már temetőjén kívül csupán a funkcióját vesztett kis zsinagóga emlékeztet, amelyet 1928-ban emeltek a közösségtől szefárd imarendjükkel elkülönülő haszidok. Ez a zsinagóga, mai nevén a "Partizan"-épülete, azóta különféle sporttevékenységek részére használják. És hála Istennek, arra, hogy legalább ki van használva, és bárhogy is alakult a helyi politika meg világégés, az antiszemitizmus, a zentaiak tesznek azért, hogy értékeiket , kultúrájukat, önazonosságukat, értékrendjüket és bizalmukat visszaszerezzék, megtartsák és elvigyék messzi földre.

Az avatóünnepély keretében a vendégek között üdvözölték a zentaiak Csikos Jánost, a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság miniszterhelyettesét, Marko Adamovićot, a Sporttitkárság munkatársát, Širková Anikó polgármestert, a zentai KKT elnökét, Rácz Szabó Lászlót, Tóth Horti Gábort a zentai Sportszövetség elnökét, Popov Danilot, a zentai Sportszövetség igazgatóbizottságának az elnöke, Szegedinszki Igort, a sportszövetség titkára, Kosiczky Andrást, sport és ifjúsági megbizottat a községi tanácsból, Suhajda Szabolcsot, az előző választmány sportmegbizottját, aki beinditotta  ezt a projektumot, Jovanović Gorant a községi Tanács tagját és Terhes Endre szakmunkatárst, aki felügyelte a munkálatokat.

Csikos Jánossal, a Tartományi Végrehajtó Tanács egyik képviselőjével arról beszélgettem, vajon mit is tud erről az épületről, szent helyről?

modellezok18.jpg

- Zentán nagy hagyománya van , hogy a kis zsinagógából átalakitott "Partizán"-ba jött mindenki sportolni régen és mostanában is. Egy omladozófélben lévő, nagyon régi épületről van szó. Tavaly kint volt a felügyelőség, a fentiek végett, betiltották a működését is mind ezigáig. Ekkor folyamodott a zentai önkormányzat a tartományhoz, hogy valamilyen módon segitsünk, mivel itt, több klubb tagjai is edzenek, meg a Boyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulói is itt végzik a tornaórákat. A Tartományi Kormány lehetőségeitől függően megtámogatta a "Partizán" sportegyesületet. Amint látjuk meg lett tatarozva a belseje, meg lettek csinálva az ablakok, új WC-t kapott, valamint a szó szoros értelemben tető alá lett hozva. Még nem sok minden látszik, de még várjuk a végső munkálatok végét. Be lesznek rakva azok a sporteszközök is, amiket még a tavalyi év során kapott a Tehetséggondozó gimnázium. Szerintem ez egy nagyon szép és jó funkcionális sportlétesitmény lesz. De minthogy kivülről is felújitásra vár, igy a városnak is egy disze lesz és marad az épület.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

Mennyi pénzből tudták elkésziteni ezeket a munkálatokat?

- A tartományi kormány a tavalyi év során 1,5 millió dinárt tudott átutalni.Többet is át tudtunk volna utalni, de nagyon sok önkormányzaton belül, nagyon sok sportlétesitmény nagyon rossz állapotban van, igy megpróbáltunk mindenhol eleget tenni, és annyi eszközt adni, hogy legalább állitsák meg a leromlási folyamatot, és ahogy tovább befolynak majd a péneszközök, annak tudatában tudunk majd tovább támogatni, segiteni.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

Fogalmazásában tehát, folyatódni fognak a munkálatok?

- Természetesen, mivel a sportlétesitmény karbantartása egyik prioritása mind ennek, hogy olyan módon újitsuk fel és alakitsuk át ezeket az épületeket, hogy megfeleljenek bizonyos követelményeknek meg nevesebb sportrendezvényeknek, de a sima tornaórák megtartására is. Tudjuk azt, hogy nagyon sok helyen a parketta is rossz állapotban van, és ilyenkor ki fog felelni , ha valami baleset következik-természetesen a tornatanár. Ezeket ha kijavitjuk úgy a sportolóknak, mint a diákoknak és klubboknak máris jobb feltételeket fogunk biztositani.

 modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

Zsiros Jankelić Anikó fiatalos egyszerűségével máris igyekezett lelkesen kiegésziteni ezt az interjút a következőkkel:

- Valamikor én is ezek a falak között kezdtem a sportpályafutásomat, pontosan ebben a tornateremben, és annak már idestova harminc éve. Nagyon boldog vagyok, hogy sor került erre a felújitásra és megnyitóra. . A beruházás nagyon szükséges volt ahhoz, hogy emberségesebb, szebb körülmények között sportoljonak, edzenek a fiatalok.

modellezok18.jpg

Mennyi pénz kellene még erre az épületre?

- Biztosan, hogy több millióra van még szükség, ahhoz, hogy tatarozzuk a külső falat is. Minden erőnket meg fogjuk mozgatni ahhoz, hogy ezt az épületet kivülről is rendebehozzuk, legalább annyira, mint ahogy belülről is kinéz.

modellezok18.jpg

Itt hivnám fel a tisztelt olvasókat arra, hogy ha van kapcsolatuk valami külföldi donátorral, zsidó közösséggel, jelentsék azt nekünk, és megpróbáljuk közös erővel rendbehozni a Partizán-t, a valamikori kis zsinagógát ! Mindenképpen egy emléktábla is jelezni fogja, hogy valamikor ez a hely, a helyi és környékbeli zsidóság egyik jelentősebb, hanem a legfontosabb társadalmi, kultúrális és vallási helyének bizonyult.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

..és kik lakják majd be ezeket a falakat?

Ide jönnek a Partizan Karate Klub, a Flamenco Táncklubb, a kézilabda klubb, és az MS Gym kick box klubb, itt tartják a tornaórákat a Bóyai Gimnázium tanulói de igyekszünk mindenkit ide vonzani.

modellezok18.jpg

- Lehet,hogy nem nagyon látványos válozásokra került sor, de alkalmassá tettük arra,hogy a gyerekek használják úgy az iskolások mint a táncosok, karatisták , sportolók, mivel hónapokig probléma volt,hol is edzenek. Az időjárás közbeszólt, igy késéssel készült el a befejezés.-mondta Širková Anikó.

modellezok18.jpg

- Az utóbbi hónapokban többszür jártam Zentán hivatalos ügyben, -tette hozzá Marko Adamovic,-mint a sport és ifjúsági titkárság megbizásából, de innen is látszik, hogy mennyire kell a zentaiaknak a sport, és ezért is mennyi mindent megtesznek. A tartományi titkárság prioritása mindenképpen reflektorfénybe juttatta ezt az épületet, hogy a tatarozásra szánt pénzből fel tudják újitani, mert nagy szükség van erre az objektumra. A lehetőségek megteremtése  által, egy magasszintű sporttevékenységek végzésére alkalmas objektum fog rendelkezésre és rendeltetésre állni, Zenta község pedig mindig is a magas szintet elérő, kiválló sportolók támogatója lesz ez által is.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

Szentély, ide vagy oda, a „benne lakó" sportegyesületek és rekreálni vágyók mindenképpen tisztelni fogják e felszentelt helyet, immáron mint sportlétesitményt, márcsak azért is, mert eleink is tisztelték azt mint a zentaiak általában..kultúrájukat, értékeiket, önazonosságukat, értékrendjüket és emberi bizalmukat a másik iránt..

modellezok18.jpg

(...v'civánu l'váréch et ámo Jiszráél b'áhává.)

"...s meghagyta, hogy népét szeretettel áldjuk."Weblap látogatottság számláló:

Mai: 33
Tegnapi: 80
Heti: 113
Havi: 1 003
Össz.: 484 535

Látogatottság növelés
Oldal: Készítsenek nekem Szentélyt, hogy köztük lakjam!-felavatták a "Partizán" élületét
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »