EUGEN

A TISZAMENTE KULTÚRÁLIS, KÖZÉRDEKŰ MONITORA - Kulturni, javni monitor Potiskog regiona

Urbán Gábor :

Játsszunk el a gondolattal, hogy vállalatot alapitunk... !


Újvidéken, egyheti csúszással, 2010. május 15-én rendezték meg a vajdasági magyar fiatalok és a környék egyik legsikeresebb és leglátogatottabb tudományos bajnokségét, a GENIUS-t.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

A középiskolások bármely tantárgy-kategóriában versenyezhettek, sőt a GENIUS egyre csak bővül. Igy volt ez annak idején egy különálló szekcióval a diákmenedzsmenttel, amit Sava Vujičić és ifj.Muhi Béla a közgazdaságtudományok magiszterei álmodtak meg.. Az idei már a harmadik és eddig a leglátogatottabb, legnagyobb érdeklődést övezte, a már-már egyetemi szinten álló tudományos munkákról nem is beszélve. A tanulók úgy technikailag mint technológiailag tudták a dolgukat. A  mgr.Sava Vujičić és mgr.ifj.Muhi Béla alkotta zsűri ezt is pontozta valójában, a kreativitást, az eredetiséget, az önnállóságot, a megfoghatóságot, nem pedig az internetről levett anyagokat.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

A mai rohanó világban, aki csak teheti vállalkozik, mindaz mellett, hogy jelen van a gazdasági krizis és egyébb tényezők is befolyásolhatják egy-egy megálmodott magánvállalkozás sikerét, pozitiv mérlegét. A versengés után ifj.Muhi Bélát, az egyik szervezőt, zsűritagot kértem mikrofonvégre a témában.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

Mi a véleménye az idei, 2010-diákmenedzsement konferenciáról ?

A bemutatott prezentációk remekül sikerültek. Az Ön megitélésében milyen hiányokat ill. pozitivumokat tapasztalt az eddigi  évekhez képest?


- Az idén szerveztük meg harmadszor a vajdasági diákmanagement bajnokságot. Mint zsűritag és egyik fő szervező, azt kell, hogy mondjam, a szinvonal évről évre növekszik, nagyobbodik, tehát minden évben jobbnál jobb munkákat látunk és hallunk. Hiányosságok vannak, de figyelembe kell venni azt is, hogy ezek középiskolás diákok és bizonyos munkák, akár az egyetemi szintet is megütik, itt most inkább az előnyöket, a pozitiv dolgokat emelném ki mintsem a hátrányokat. Ezek pedig évről évre kiorvosolhatók és hiszem, hogy csak javulni fog.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

Minden vállalkozás célja a profitszerzés. Szó volt a prezentációk szinte mindegyikében- minthogy ez követelmény is a bemutatásnál-, az elképzelt cég honnan szerzi be az anyagi forrásokat, akár donációk akár banki hitelek, tőkeinjekciók vagy más források részéről. Mennyire valósithatóak meg ezek a vállalkozások, mennyire reálisak a mai világban?


- Valójában a versenyt is úgy hirdettük meg, hogy egy virtuális vállalat vezetőinek a szerepét töltsék be a diákok, tehát ezek kitalált, képzeletbeli, virtuális vállalatok, vállalkozások, ami nem azt jelenti, hogy ezek nem is valósithatók meg. Voltak itt nagyon ambiciózus tervek, tehát több millió dináros, eurós projektumok. Ezek nehezebben valósithatók meg, de ahogy hallottuk az egyik mottót, ami azt mondja, hogy : Aki mer, az nyer !, ugyanakkor vannak nagyon szépen kivitelezhető, egyszerű , frappáns üzleti tervek , amelyek már egy két éven belül működöképes vállalkozásokként is dolgozhatnának. Mindenképpen azt kell, hogy mondjam, a diákok nagyon célszerűen, ötletesen formálták meg az üzleti terveket. Hiszem azt, hogy ilyen komoly tervekre a bankok is szivesen adnak hiteleket, vagy akár vissza nem téritendő támogatásokra is lehet pályázni, különböző alapitványoknál, minisztériumoknál, ezek tényleg kivitelezhető projektumok.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg


A való világban ill. a gazdasági krizisre való tekintetben -noha nagyon jók az üzleti tervek-, mégis vannak olyanok, akik belebuknak.


- Ez igaz, de valójában az üzleti terv csak az első lépés. Számos más lépésnek, kritériumnak kell itt eleget tenni, hogy egy vállalat sikeres legyen. A diákoknak ez volt az első lépésük. A következő lépések, miután befejezik az iskolát , egyetemet, munkába állnak és saját vállalkozást inditanak, tehát akkor fog eldőlni, hogy mennyire lesznek majd életképes, működőképes vállalatok. Mindenképpen kalapot kell emelni előttük, hogy ezek középiskolás diákok és bátor, merész tervekkel álltak elő.

modellezok18.jpg

modellezok18.jpg


Van-e tökéletes vállalkozás a mai világban?


- Tökéletes vállalkozás nincs, ha csak azt az adatot mondom, hogy a múlt század elejéről, a világ száz legnagyobb vállalata közül, manapság már csak tiz működik. Világviszonylatban a száz legjobbról beszélünk, csak tiz működik manapság és száz év elteltével nyugodtan lehet mondani, hogy nincs tökéletes vállalat. Egy sikeres vállalat nagyon sok tényezőtől függ: a belső, a külső a politikai , a demográfiai, a szociológiai tényezőktől..tehát nagyon sok minden közrejátszik a siker irányában.

Minden vállalkozáshoz nemcsak anyagi szponzorokat kell keresni, hanem partnerséget is !

modellezok18.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 66
Tegnapi: 80
Heti: 146
Havi: 1 036
Össz.: 484 568

Látogatottság növelés
Oldal: Játsszunk el a gondolattal, hogy vállalatot alapitunk... !-GENIUS verseny
EUGEN - © 2008 - 2024 - eugen.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »